Efectele vaccinării anti-COVID în România: a scăzut numărul infectărilor din spitale și din centrele sociale

Efectele campaniei naționale de imunizare încep deja să se facă simțite și în România. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a numărul de infectări în rândul personalului din spitale și din centre sociale a scăzut. Scăderea e considerabilă, de la o medie de 500 la mai puțin de 50 pe săptămână.

În etapa I, adresată lucrătorilor din sistemul medical și social, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, la data de 14 februarie 2021 sunt în evidențele noastre vaccinate cu două doze 89,96% dintre acestea și respectiv 98,84% cu o singură doză. În ceea ce privește impactul vaccinării în cadrul acestui grup populațional, poate fi observată în ultimele patru săptămâni o scădere substanțială a ratei de incidență a cazurilor de COVID-19 cu peste 87,7%, ceea ce înseamnă beneficii substanțiale în reducerea infecției cu SARS-CoV-2 în rândul lucrătorilor din sistemul medical și social, în condițiile în care au fost păstrate aceleași măsuri de prevenție a răspândirii infecției. Practic, s-a înregistrat o reducere a mediei cazurilor noi săptămânale de la aproximativ 500 de cazuri la sub 50 de cazuri săptămânal”,  a declarat, într-o conferință de presă, col.dr. Valeriu Gheorghiță.

O reducere semnificativă a îmbolnăvirilor a fost constatată, de altfel, și în rândul rezidenților din centrele sociale, a mai precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

În ceea ce privește beneficiile vaccinării persoanelor internate în centrele medico-sociale și rezidențiale, din cele aproximativ 49.000 de persoane eligibile care doresc să se vaccineze din rândul beneficiarilor din aceste centre, incluzând, pe lângă persoanele internate, și personalul de îngrijire, până la data de 14 februarie au fost vaccinate cu două doze de vaccin 56,45% dintre acestea, respectiv 86,67% cu o singură doză. În ceea ce privește impactul vaccinării în rândul acestei categorii de persoane, observăm o reducere cu peste 65% a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin COVID-19 în ultimele patru săptămâni, ceea ce ne plasează într-o situație favorabilă din punctul de vedere al reducerii riscului apariției focarelor de îmbolnăvire în aceste centre rezidențiale și sociale”,  a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes