EXCLUSIV RAED ARAFAT! Autorități vs. fake news. Cine câștigă din războaiele de pe Facebook?

Fenomenul știrilor false care circulă pe rețelele de socializare de la începutul pandemiei de COVID-19 și până în prezent are ca efect polarizarea societății românești. Specialiștii trebuie să țină piept valului de informații false care circulă pe internet astfel încât să-i facă pe oameni să respecte măsurile de protecție sanitară.

Invitat în emisiunea „Medika Special”, moderată de Dana Chera, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat în exclusivitate cât de greu este pentru autorități să lupte cu știrile false care circulă pe rețelele de socializare:

Nu numai în România, în toată zona Europei, au fost țări transformate în ținte ale manipulării pe rețelele de socializare. În manipulările de pe Facebook și fake news-uri am auzit despre decizii pe care eu le-am luat, dar pe care nu le luasem niciodată. Acest fenomen nu se oprește dintr-odată. Trebuie să convingi Facebook că acest lucru nu este ok, că nu este o chestie de liberă exprimare și abia atunci se pot lua măsuri”, a spus Raed Arafat la Medika TV.

În intervenția sa, șeful DSU a făcut dezvăluiri și despre anumite conturi false care răspândeau informații false pe rețelele de socializare. De asemenea, România s-a confruntat și cu adevărate campanii de PR care au avut ca scop decredibilizarea măsurilor de protecție sanitară pe care autoritățile le-au luat cu scopul de a limita răspândirea SARS-CoV-2.

Foarte târziu a fost oprit contul în care apărea o domnișoară blondă pe nume Leuca și care publica informații false. A durat foarte mult până când acest cont a fost suspendat. Au fost probleme și din cauza campaniei „Sus Inimile”. Respectivul film este bine realizat și are o categorie de public țintită, tinerii. Modul în care acest film și această campanie au fost realizate mă face să cred că am intrat într-o etapă în care avem oameni de PR angrenați în astfel de campanii împotriva măsurilor de a purta masca de protecție și de a respecta distanțarea socială”, a atras atenția șeful DSU.

Mesaje denigratoare, trimise în spațiul privat

Totodată, Raed Arafat a făcut referire și la sutele de mesaje private pe care le primește în fiecare zi pe messenger. Acesta a precizat că multe dintre ele sunt denigratoare. „Am primit mesaje încărcate de xenofobie, rasism sau limbaj suburban care nu are egal”, a explicat șeful DSU. Cu toate acestea, Raed Arafat a sesizat organele statului doar în cazul mesajelor în care a fost amenințat cu moartea. Cazul a intrat în atenția DIICOT, iar suspecții care i-au trimis mesajele sunt în momentul de față cercetați sub control judiciar.

În ciuda tuturor problemelor legate de mesajele de dezinformare care circulă pe internet și pe rețelele de socializare, autoritățile care încearcă să țină piept pandemiei sunt totuși optimiste în ceea ce privește gradul de încredere pe care românii îl au în măsurile pe care le iau. În prezent, 70% dintre români consideră că purtatul măștii, spălatul pe mâini și păstrarea distanțării fizice ne pot ajuta să trecem cu bine de pericolul pandemiei.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes