EXCLUSIV! Bolile pe care le pot ascunde oamenii sănătoși. Unele evoluează în zeci de ani!

Poate părea paradoxal ca un om sănătos să aibă anumite boli, dar în multe cazuri este vorba, de fapt, despre o aparență de sănătate.

Asta pentru că sunt foarte multe boli care pot să evolueze o lungă perioadă de timp în mod asimptomatic la un om care se consideră sănătos.

Evoluția silențioasă, valabilă în multe cazuri și în când vine vorba de COVID-19, nu este o excepție. Unele boli, des întâlnite, considerate comune, au o evoluție silențioasă în timp. Ateroscleroza, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, osteoporoza, cancerul, insuficienţa renală cronică, hepatita cronică, boala Alzheimer, litiaza biliară, infecţiile urinare, bolile cu transmitere sexuală și multe alte boli pot să evolueze o lungă perioadă de timp asimptomatic.

Reputatul acad. prof. dr. Adrian Restian a vorbit, la Medika TV, despre unele dintre afecțiunile care sunt asimptomatice mulți ani, în cazul unora dintre ele perioada fără manifestări fiind chiar extrem de lungă.

“Ateroscleroza de exemplu începe la vârsta copilăriei și se manifestă la 50-60 de ani, Alzheimer începe cu 30 de ani înainte de a se manifesta clinic.

Noi avem în corpul nostru foarte multe virusuri care nu au nici o manifestare. Mulți oameni au virusul herpetic, care stă în ganglionii nervoși, la unii poate să nu aibă nici o manifestare. La fel, mulți au virusul hepatitei C, care stă în ficat și stă acolo liniștit, de fapt nu chiar liniștit, pentru că în timp produce hepatită, cancer. Dar până când se declanșează aceste maladii, boala este asimptomatică”, a explicat acad. prof. dr. Adrian Restian.

Tocmai din acest motiv, apar oamenii se consideră sănătoși și nu iau măsurile corespunzătoare de prevenire și tratament. Pentru că au manifestări asimptomatice, bolile silenţioase evoluează nestingherite.

La un moment dat, ele se vor manifesta clinic, chiar sub forma unor urgenţe medico-chirurgicale, care apar la un individ aparent sănătos. Cea mai mare parte din bolile silenţioase vor ieși la suprafaţă sub forma unor manifestări cronice. Ele pot însă să iasă la suprafaţă chiar sub forma unor urgenţe majore, cum ar fi infarctul miocardic, sau ocluzia intestinală, din cancerul de colon. Nu în ultimul rând, prima manifestare clinică a unor boli silenţioase poate să fi e moartea subită. Bolile silenţioase reprezintă una dintre problemele cele mai importante ale medicinei contemporane”, mai spune prof. univ. dr. Adrian Restian.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes