EXCLUSIV MEDIKA TV. Prof. dr. Alexandru Rafila: „Tulpina britanică circulă în toată țara”

În timp ce autoritățile încearcă să facă statistici cu privire la răspândirea noii tulpini a SARS-CoV-2, descoperită pentru prima oară în Marea Britanie, experții din domeniul sănătății susțin că această mutație are o răspândire largă la nivelul țării noastre.

În momentul de față, conform unei analize făcută de Institutul Național de Sănătate Publică se știe că tulpina britanică a noului coronavirus este răspândită în jumătate din județele țării. Specialiștii din domeniul medical sunt însă de părere că răspândirea acestei tulpini ar fi, de fapt, pe întreg teritoriul țării.

În ceea ce privește circulația tulpinilor, acum nu e sigur că cea din Marea Britanie nu circulă în toate județele din țară, dar pur și simplu nu s-au făcut secvențieri sau probe provenind de la județele care au rezultate negative până în acest moment. Eu cred circulă în toată țara această tulpină, dar observăm că nu se întâmplă rezultate dramatice, adică nu există o multiplicare a transmiterii cu 50 – 60 % așa cum se estima, lucrul acesta este generat și de păstrarea măsurilor de protecție individuală sau colectivă și depinde de comportamentul populației dacă transmiterea se intensifică sau rămâne la valorile actuale”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, în direct la Medika TV.

Totodată, INSP a atras atenția și cu privire la circulația tulpinilor din Africa de Sud și Brazilia pentru care nu există protecție imună nici în urma vaccinării. Este posibil ca în viitor să apară forme de vaccin dedicate acestor tulpini.

Gradul de protecție imună după boală sau vaccinare față de tulpinile din Brazilia sau Africa de Sud nu este la fel de bun ca în cazul tulpinilor clasice sau chiar în cazul tulpinii britanice. Se pare că într-adevăr vaccinul protejează față de formele severe, dar îmbolnăvirea este posibilă, chiar dacă ai fost vaccinat. Este posibil ca până la sfârșitul anului să discutăm de variante de vaccin dedicate acestor noi tulpini emergente. Nu avem ce să facem, aceasta este situația, suntem într-o competiție între viteza de vaccinare și posibilitatea virusului de a suferi mutații. Cu cât noi îi dăm mai puține ocazii să se transmită de la o persoană la alta, atunci și virusul are șanse mai mici să se răspândească și să producă aceste mutații”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, la Medika TV.

Datele autorităților arată că în acest moment 164 de persoane au fost infectate în România cu tulpina britanică a SARS-CoV-2.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes