EXCLUSIV MEDIKA TV. Recomandările șefului DSU pentru colindători: „Mare atenție cu cine vă întâlniți și unde mergeți!”

Crăciunul și Revelionul sunt cele mai așteptate sărbători ale anului. Din păcate, planurile multora dintre noi au fost date peste cap din cauza condițiilor impuse de pandemia de COVID-19. Cel mai important este ca după această perioadă, fiecare dintre noi să nu se infecteze cu noul coronavirus. Autoritățile susțin că respectarea măsurilor de protecție este esențială, mai ales acum.

Cu toții ne-am obișnuit ca de Crăciun sau de Revelion să fim alături de cei dragi. Din păcate anul acesta va trebui să fim mult mai cumpătați în ceea ce privește petrecerea timpului în compania rudelor sau prietenilor. Riscul de infectare este foarte mare, iar efectele îmbolnăvirilor de COVID-19 pot fi dramatice. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte atenți cu cine alegem să ne întâlnim.

Sărbătorirea acestei zi care este destul de importantă, pentru fiecare creștin. Sărbătorirea Crăciunului va avea loc, depinde însă cum se va desfășura. Dacă sărbătorește în familie în rândul celor cu care ești în contact permanent, stai cu ei în casă este ok. Dacă înseamnă să aduci bunicii de la țară sau să te duci tu acolo și să fie o întâlnire mai largă, între persoane care de regulă nu stau împreună și unde este un risc de infectare, atunci riscăm să transmitem infecția de la persoane asimptomatice, către persoane vulnerabile, care participă la aceste întâlniri”, este recomandarea pe care șeful DSU, Raed Arafat, a făcut-o către populație, în direct la Medika TV.

De asemenea, obiceiul colindatului ar trebui să se desfășoare în condiții de pandemie. Urările adresate trebuie făcute doar afară, iar colindătorii ar trebui să poarte mască de protecție și să păstreze distanța fizică. „Dacă prin colindat înțelegem că cineva cântă afară este în regulă, dar dacă colindatul înseamnă să intri într-o încăpere să discuți, să bei un pahar de ceva, după care să pleci la următoarea casă, la următorii prieteni și să faci asta toată ziua este un risc mare ca tu să te infectezi sau tu să-i infectezi pe ceilalți”, a mai spus dr. Raed Arafat.

În zonele aflate deja în carantină, obiceiul colindatului ar putea să-i pună în dificultate atât pe colindători, având în vedere că pe declarațiile pe proprie răspundere nu este trecut ca necesitate de a părăsi locuința colindatul.

În zonele carantinate este posibil să fie limitări serioase în privința colindatului. Pentru că acolo nu scrie motivul colindatului pe acea declarație. În zonele unde mișcarea este liberă există totuși riscuri”, a mai spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes