Expert microbiologie: în China vor urma restricții alimentare

Experți internaționali și infecționiști chinezi lucrează împreună pentru a stabili care este sursa infecției cu noul coronavirus COVID 19. Analiza genomică a arătat că noul coronavirus provine de la lilieci, la fel ca SARS și MERS, dar este foarte puțin probabil ca transmiterea să se fi realizat direct de la lilieci la om.

Cel mai probabil, coronavirusul a fost transmis la om printr-o gazdă intermediară. S-a vehiculat că aceasta ar fi pangolinul, singurul mamifer cu solzi din lume, dar acest lucru nu are o confirmare oficială. Obținerea unui răspuns va constitui un pas important în combaterea și prevenirea de noi cazuri de infecție.

Autoritățile din China ar putea lua, într-un viitor nu foarte îndepărtat, măsuri drastice, care să limiteze interacțiunea oamenilor cu animalele, în special cu cele sălbatice. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit la Medika TV despre modul în care criza coronavirusului ar putea determina o serie de schimbări la nivel cultural și culinar pentru poporul chinez.

Potrivit lui Alexandru Rafila, va fi necesară impunerea unor măsuri stricte pentru reducerea riscurilor ca virusuri prezente la animale să se transmită și adapteze la organismul uman, dând naștere unui nou virus, cum a fost și în cazul apariției coronavirusului. Această necesitate vine în contextul în care în China se consumă tot ce înseamnă proteină de origine animală, indiferent de specia de la care provine.

Autoritățile chineze vor trebui să ia măsuri pentru a se evita interacțiunea aceasta foarte apropiată între oameni și animale, care permite la un moment dat ca anumite virusuri care afectează de obicei doar animalele să se adapteze către trecerea la om. De pildă virusul grupei aviare poate da naștere unui virus care să se transmită și la om, virus pandemic, care să afecteze milioane de oameni. Și coronavirusul ne-a arătat de fapt cât suntem de vulnerabili și tocmai de aceea ar trebui să vină o recomandare pentru reducerea interacțiunii cu animalele.

China e diferită cultural, culinar, inclusiv între granițele ei, pentru că vorbim totuși despre o țară care are aproape un miliard și jumătate de locuitori, dar anumite măsuri de reducere a riscurilor de transmitere de la animale către om a unor virusuri cred că sunt nu doar necesare, dar și că vor fi luate de autoritățile chineze”, a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Categorii: Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
+