EXPLICAȚII. Scandalul torturii din spitale, lămurit de Avocatul Poporului la Medika TV: „ A fost o manipulare grosolană”

O decizie a Avocatului Poporului luată în vara acestui an de a verifica spitalele prin Mecanisnul Național de Prevenție a Torturii a provocat un imens scandal public. Această decizie a instituției a născut, în spațiul public, numeroase controverse.

Primii care s-au sesizat cu privire la verificarea pe care Avocatul Poporului a decis să o facă în spitale au fost reprezentanții Colegiului Medicilor din Municipiul București. Aceștia au remis publicității un comunicat de presă în care au criticat decizia de a face astfel de verificări de către Avocatul Poporului: „Atragem, însă, atenția că formularea aleasă de Avocatul Poporului în notele ce ar trebui afișate de spitale este, în cel mai bun caz, una nefericită. Menirea medicului este să îngrijească și să protejeze sănătatea pacienților săi și, după cum au arătat ultimele luni, o face cu dedicare până la sacrificiu, sacrificiu ce poate însemna chiar propria viață. Medicii sunt cei care luptă pentru sănătatea celor pe care îi îngrijesc, iar spitalele sunt locurile unde, clipă de clipă, se luptă pentru viață. A sugera, a lăsa impresia, a induce ideea chiar și dintr-o scăpare, că sunt centre de tortură sau rele tratamente este un derapaj grav, în accepțiunea noastră”.

La aproape jumătate de an de la acest scandal public, Renate Weber, șefa instituției Avocatului Poporului, a vorbit public despre această inițiativă. Renate Weber a explicat că modul în care demersul făcut de instituția pe care o conduce a fost prezentat în spațiul public a fost unul manipulator. „A fost o manipulare grosolană. Manipularea era că în felul acesta noi spunem că este tortură în spitale. Era mecanismul nostru prin care făceam vizite în spitale. Nemaiputându-se să facem vizite în spitale. Au fost doi medici care au refuzat să răspundă întrebărilor noastre, în rest de la toate celelalte spitale am primit detaliat răspunsuri” a explicat Renate Weber, în direct la Medika TV.

Avocatul Poporului explică faptul că astfel de verificări sunt în acord cu toate organismele internaționale și că se fac periodic în spitalele din țara noastră. Rolul lor este de a observa modul în care pacienții au acces la consultații, condiții și tratamente în unitățile medicale din România. „În cadrul instituției Avocatului Poporului există un departament care se cheamă Mecanismul Național pentru Prevenirea Torturii. Mecanismul acesta este creat și, pe de altă parte, și este în relație cu Comitetul pentru Prevenirea Torturii din cadrul Consiliului Europei și cu Subcomitetul pentru Prevenirea Torturii din cadrul Națiunilor Unite.Vreau să vă spun că și în anii anteriori au fost vizite ale celor din străinătate în România, în spitale și așa se chemau. Subcomitetul pentru Prevenirea Torturii a făcut vizite în spitale. Cu listă de subiecte dezbătute, toată lumea a colaborat, nimeni n-a sărit în sus au făcut recomandări la sfârșit„ a mai spus Renate Weber.

Într-o intervenție la Medika TV pe tema contestațiilor făcute de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională, șeful DSU, medicul Raed Arafat a declarat că: „Avocatul Poporului o să intre în istoria pandemiilor” . Mai mult amănunte puteți citi aici.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes