Familiile pacienților vor putea beneficia de imagini transmise din Centrul de Mari Arși din Timișoara

Medicii de la noul Centru de Mari Arși din Timișoara, care va deveni funcțional din cea de-a doua jumătate a anului 2017, în cadrul Clinicii de Politraumatologie, Chirurgie Reparatorie și Arși (Casa Austria) a Spitalului Județean Timișoara, vor avea posibilitatea să transmită rudelor pacienților imagini în direct privind starea de sănătate și evoluția internaților.

”Realizând o astfel de unitate, lucrurile vor putea merge până la a trimite imagini pentru aparținători, am putea avea un dialog printr-un sistem audio-video care să mulțumească aparținătorii vizavi de starea lor și să cunoască perspectiva de vindecare și evoluția pacientului”, a declarat joi pentru AGERPRES prof. unif. dr. Gheorghe Nodiți, șeful Secției Arși.

În acest an, 36 de pacienți au fost tratați în clinică, având arsuri de 20%. Chirurgul a spus că foarte important va fi compartimentul de ATI, întrucât leziunile cele mai grave la un pacient ars, pe lângă suprafața afectată, sunt cele interne.

”În explozii au loc leziuni de căi respiratorii externe și traheo-bronșice, acestea umbresc întotdeauna prognosticul pentru pacienți”, afirmă Nodiți.

Chirurgul a precizat pentru AGERPRES că sunt foarte mari costurile cu un pacient ars, întrucât medicamentele și materialele folosite sunt foarte scumpe, iar durata de spitalizare este de durată, putând ajunge și la cinci-șase luni.

”Costurile sunt foarte scumpe. Pornind aceste program de inițiere a unor centre de ATI mari arși, vor avea un buget aparte. În urmă cu 10-15 ani, am reușit să scoatem și pacienți cu arsuri mai mari de 20%. Din bugetul spitalului nu se pot aloca bani pentru a trata un astfel de pacient. Atunci am avut un ars cu leziuni pe 55% și pe care l-am putut duce până la capăt. A costat circa 100.000 de lei actuali. Numai unul. Acolo erau necesare medicamente, dispozitive medicale, substituenți pentru piele, care sunt foarte scumpi. O folie de Integra de 10/10 cm costă 2.500 de euro. Cât îi trebuie unuia cu 55% arsuri!”, a afirmat Nodiți.

La Centrul de Mari Arși de la Timișoara din cele cinci compartimente destinate acestei categorii de pacienți trei sunt gata, iar celelalte vor fi finalizate în următoarele săptămâni, după care va urma licitația pentru aparatură. Centrul de Mari Arși de la Timișoara va intra și în Programul Național de Terapie Intensivă a Pacientului Critic.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea