FRICA DE LUMEA DE AFARĂ: ce simt spaniolii după lunga perioadă de izolare

Izolarea la domiciliu din cauza pandemiei de COVID-19 poate avea efecte devastatoare pentru unii dintre noi, în plan psihologic. Un studiu a efectuat în Spania a arătat faptul că mulți oameni se confruntă cu frica de a ieși afară din casă, pentru a evita riscul unei posibile infectări cu SARS-CoV-2.

Spania a adoptat măsuri de izolare similare României din a doua jumătate a lunii martie a acestui an și le-a menținut o lungă perioadă de timp. Ultimele restricții din Spania au fost ridicate abia în 21 iunie, când românii se bucurau deja, de câteva săptămâni, de o mare varietate de măsuri de relaxare.

Chiar dacă în Spania nu mai există nici măcar stare de alertă, așa cum este în România la această dată, un studiu publicat în această țară arată faptul că 8% dintre spanioli consideră că au nevoie de suport psihologic pentru a-și înfrânge temerea de a ieși afară din propriile locuințe. „Nu este o boală, dar ar putea să dezvolte una. Este consecința acestei situații excepționale. Generează frică pentru că este prima dată când ne-am confruntat cu așa ceva” explică psihologul Laura Croas, citată de publicația elpais.com.

Pentru cei mai mulți oameni a părăsi locuințele în care s-au simțit protejați pe toată perioada măsurilor de restricție acest lucru reprezintă o misiune imposibilă.

Mărturii impresionante

Mâini transpirate, anxietate și amețeli. Asta a simțit Cristina de fiecare dată când a încercat să iasă din casă. Și încă nu se poate descurca cu această situație. „Ceva cu adevărat s-a schimbat. Gândul că aș putea ieși din casă mă sperie” spune Cristina.

Iar cazuri similare cu cel al Cristinei se înregistrează pe scară largă în Spania. Victoria Cadarso, expert în psihologia traumei, spune că astfel de cazuri trebuie analizate cu atenția. „Este similar cu orice altă experiență traumatică. Odată ce sursa este înțeleasă, poate fi manageriată. E o situație care afectează mulți oameni. Nu există un profil al celor afectați, însă manifestarea depinde de experiența pe care a trăit-o fiecare persoană” a explicat Victoria Cadarso, citată de aceeași publicație.

În ceea ce-i privește pe tineri, aceștia au înlocuit socializarea din lumea reală cu cea virtuală. Ei apelează la apelurile video sau alte forme de comunicare virtuală, din cauza fricii de a ieși din casă pentru a nu se infecta cu SARS-CoV-2. „Până nu va exista un vaccin nu mă gândesc să ies afară. Poate mai târziu voi începe să ies în spații deschise, dar nu mă văd luând cina la restaurant sau intrând într-un magazin” le-a declarat reporterilor publicației spaniole un tânăr de 27 de ani.

De asemenea, și vârstnicii se tem să iasă din casă. Pilar Orgaz, o femeie în vârstă de 67 de ani, a mărturisit faptul că în ultimele 3 luni a ieșit din casă doar o singură dată, pentru a merge la coafor, însă și atunci a făcut-o cu strângere de inimă. „Mi-e dor să ies și să-mi văd prietenii, dar mă îngrijorează foarte tare ideea de a ieși din casă” a mărturisit femeia.

Reportaj preluat de AICI.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes