Gata cu fandoseala! Prof. Rafila pune piciorul în prag și cere urgent o lege a vaccinării. Pentru cine

După o perioadă în care vaccinarea împotriva unor boli grave, unele eradicate sau pe cale de a fi eradicate grație imunizării, ajunsese să fie pusă la mare îndoială de unii dintre români, criza coronavirusului readuce în prim plan  și ar putea accelera elaborarea unei legi a vaccinării. O lege pe care politicienii o tot ocoleau, de teama repercusiunilor electorale, traduse prin pierderea de voturi, pe care le-ar avea un astfel de act normativ care să impună obligativitatea vaccinării.

 În plină criză a coronavirusului, autoritățile din Sănătate repun pe tapet necesitatea unei legi clare a vaccinării, care să fie asumată de guvernanți. Cel mai ferm este președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, care spune că în contextul pandemiei cu noul coronavirus este nevoie de o lege a vaccinării.

“Acum ne găsim în situaţie foarte dificilă, o urgenţă de sănătate publică majoră – infecţia cu noul coronavirus – şi toate speranţele legate de controlul acestei infecţii din toate ţările se referă la găsirea unui vaccin care să oprească lanţul transmiterii. În acest context, aş vrea să aduc în dezbatere o problemă de sănătate publică care frământă România în subsidiar, se referă la programul naţional de vaccinare, la îmbunătăţirea lui şi la adoptarea unei legi a vaccinării care să ajute la atingerea ţintelor OMS – de 95% acoperire vaccinală pentru principale atingene sau vaccinuri, pentru publicul larg, care sunt incluse în acest program”, a explicat Rafila la Digi 24.

Prof. Rafila a menţionat că în România, în ultimii 10 ani, a scăzut în mod constant acoperirea vaccinală, iar acest fapt poate duce la reapariţia unor boli care erau considerate eliminate, precum difteria, tusea convulsivă sau rubeola.

Dacă va apărea un vaccin care să reuşească să elimine infecţia cu noul coronavirus ca ameninţare la nivel global, cred, sunt convins că foarte multă lume îşi va schimba opinia referitoare la vaccinuri şi oamenii vor fi mult mai deschişi să apeleze la acest serviciu clasic de sănătate publică, care este cel care a dus, până la urmă, la sute de milioane de vieţi economisite şi la creşterea speranţei de viaţă în ultimul secol”, a subliniat Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că vaccinarea, în plină pandemie cu noul coronavirus, se recomandă în mod expres în cazul vârstnicilor, care ar trebui să se imunizeze împotriva infecţiilor pneumococice.

“O serie întreagă de afecţiuni care apar la persoanele adulte sau la vârstnici sunt, pot fi prevenite. Dau un exemplu doar: tusea convulsivă sau infecţiile pneumococice. În plină pandemie cu noul coronavirus, există o recomandare expresă pentru persoanele vârstnice, mai ales cele care au comorbidităţi, să fie vaccinate împotriva infecţiilor pneumococice. Avem acest produs în România, dar cred că trebuie să existe un semnal foarte puternic încât aceste produse să poată să fie compensate măcar parţial de către stat, ca semn de interes pentru prevenţie şi, pe de altă parte, şi ca semn de economii pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că morbidităţile, morbiditatea produsă de aceste boli, care sunt prevenibile prin vaccinare, costă foarte mult Casa Naţională de Sănătate”, a adăugat Rafila la Digi 24.


Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
+