Genele noastre pot oferi răspunsuri pentru tratamentul corect al afecțiunilor oncologice. La Medika TV, specialiștii au vorbit despre acest subiect

Asociația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București, alături de unități medicale din Capitală, a pus bazele unor programe de testare genomică, destinate pacienților oncologici, în stadiu incipient de boală. Această metodă de testare poate să ofere acces la tratament performant acestor pacienți și să le îmbunătățească speranța de viață.

Dr. Dragoș Median, medic primar oncolog în cadrul Spitalului „Filantropia” din București, este unul dintre specialiștii care este implicat în programele de testare genomică inițiate de Asociația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București. Invitat în studioul emisiunii „Sistemul Medical”, difuzată la Medika TV, acesta a explicat modul în care se realizează testarea genomică în cazul afecțiunilor oncologice.

„Ceea ce au reușit aceste programe este de a folosi informațiile genetice în beneficiul pacienților. Primul program la care vreau să mă refer este legat de testarea genetică în cancerul de sân incipient. Cu ajutorul unor teste de genomică, putem să calculăm riscul sau prognosticul pacienților. E posibil să identificăm acei pacienți care nu au nevoie de chimioterapie” a explicat dr. Dragoș Median.

Cel de-al doilea program vizează un spectru mai larg de afecțiuni oncologice și poate propune metode de tratament preventiv, astfel încât boala să nu se extindă la alte organe. „Cel de-al doilea program este mai nou lansat de ASSMB, el încearcă să identifice nu doar prognosticul ci să identifice și o serie de factori de predicție. Să identificăm niște ținte care să fie atacate cu medicamente specifice. Se adresează pacienților cu diverse forme de cancer, de sân, de endometru, cancer de prostată, de pancreas, sarcoame și tumori rare. Acest program identifică mutații într-un număr mare de gene. Cele mai cunoscute sunt mutațiile BRCA 1 și BRCA 2 sar mai sunt și alte gene. Această metodă ne mai ajută să propunem măsuri chirurgicale de prevenție. Pe baza acestor teste putem să evaluăm riscul de a apărea și în altă parte un cancer și de a preveni acest lucru prin ceea ce se cheamă chirurgie profilactică” a mai spus dr. Dragoș Median.

Testarea genomică se realizează doar pacienților în stadiu incipient de boală, din București. Pentru a fi înscriși în programele de testare aceștia au de parcurs câțiva pași simpli. „Pacienții trebuie să se adreseze medicului oncolog. Este vorba despre pacienți recent diagnosticați, programul nu se adresează pacienților care au fost diagnosticați cu mulți ani în urmă pentru că deja etapele au fost parcurse. Medicul lor oncolog știe dacă pentru boala lor există mutații genetice care pot fi acționate. Și în cazul în care se întâmplă acest lucru, nu face decât să completeze un formular pe care îl găsește pe site-ul ASSMB-ului, iar cu formularul acesta pacientul se înregistrează pe două platforme informatice, una dintre acestea este testaregenetica.assmb.ro. Apoi, i se vor recolta probele biologice necesare testării și va beneficia de metoda terapeutică potrivită” a explicat dr. Dragoș Median, în direct la Medika TV.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes