Gh. Borcean, președinte CM: ”S-a alterat relația tradițională medic-pacient”

Președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, le-a vorbit colegilor săi, în cadrul Adunării Generale a Colegiului, despre modul în care s-a deteriorat relația dintre medic și pacient, dar și despre așteptările pe care pacientul le are de la medic. În opinia sa, reformele și legile pentru limitarea costurilor au avut efecte negative atât asupra îngrijirii pacienților cât și asupra condițiilor exercitării profesiei de medic.

Gheorghe Borcean a arătat cum au impactat limitările de ordin economic asupra modului în care medicul profesează: ”Libertatea de terapie este esențială atât pentru pacienți cât și pentru medici. Medicul este responsabil pentru terapia aleasă. Standardizarea schematică impusă pe criterii politico-economice nu poate decât să deterioreze încrederea pacientului în medic și să frustreze medicul… Politica de limitare a costurilor are efect de sporire a constrângerilor: serviciile nu mai pot fi efectuate în măsura recomandată și/sau la momentul potrivit, astfel s-a alterat relația tradițională medic-pacient sau cel puțin a fost deranjată.”

Președintele Colegiului Medicilor din România le-a vorbit colegilor săi și despre așteptările pacientului: ”El așteaptă pe lângă competență și diligență, pe lângă aplicarea standardelor științei, timp și omenie în întâlnirea lui cu medicul. Așteaptă să fie tratat ca un subiect uman în sine, nu ca un obiect al muncii medicului, ca un cod numeric personal sau un cod de boală.”

Nu în ultimul rand, Gheorghe Borcean a arătat că, în situația unor greșeli de sistem, medicul este singurul culpabilizat. Președintele Colegiului Medicilor a propus chiar realizarea unui sondaj care să arate cum mai este perceput medicul în societate.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea