GRIJĂ DE INIMĂ. Ateroscleroza și terapiile adecvate, de la medicamente la intervenții minim invazive

Ateroscleroza, ca proces, debutează cu mult înainte de a deveni simptomatică prin manifestări cum ar fi infractul sau durerile în piept și dificultățile de respirație. Factorii de risc care contribuie la apariția aterosclerozei sunt fumatul, hipertensiunea, kilogramele în plus, colesterolul crescut, o valoare crescută a trigliceridelor. Odată declanșată, ateroscleroza este o boală cronică, de aceea prevenirea ei este foarte importantă.

Pentru diagnosticarea corectă a aterosclerozei, investigațiile sunt progressive, astfel:

-analizele de sânge care reflectă factorii de risc;

– discuția cu medicul pentru o evaluare a factorului genetic;

– teste non-invazive: test de efort și ecografia de stress;

– angiografia coronariană sau angio-CT coronarian, metode invazive care arată dacă este necesară o intervenție pentru montarea de stent.

Terapia aterosclerozei include, într-o primă fază, tratamentul medicamentos. Montarea unui stent, cu ajutorul cardiologiei intervenționale, este a doua etapă, atunci când pacientul prezintă riscul unui infract, ce poate fi anunțat de crize de angină pectorală. ”În majoritatea cazurilor, montarea unui stent nu se face preventiv, ci luând în calcul simptomatologia. Intervenția se face după o evaluare a stenozei. Sunt teste  speciale, nu de rutină, precum RMN de stres sau scintigrafia miocardică.” a explicat, la TELEMEDIKA, medicul cardiolog Iulian Călin, etapele ce preced o intervenție de cardiologie intervențională. Cea mai fidelă investigație rămâne angiografia coronariană, aceasta fiind o procedură invazivă, realizată cu ajutorul razelor X și cu utilizarea substanței de contrast.

Montarea unui stent se face printr-o intervenție minim invazivă. Alegerea unui stent se face în funcție de dimensiunea vasului afectat de stenoză.”Cam la 30 % dintre pacienți întâlnim calcificări, iar la 10 % sunt foarte dure și nu poți interveni de la început cu un stent. Una din tehnici este rotablația, cu catetere, se intră pe arteră cu o olivă și se șlefuiește acea piatră, iar apoi se poate monta un stent.” a detaliat medicul specialist cardiolog. Pentru mai multe detalii despre procedurile de cardiologie intervențională, urmăriți emisiunea Telemedika, ediția de AICI.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes