HIDROXICLOROCHINA NAȘTE NOI CONTROVERSE. Cât de real e studiul care a desființat medicamentul?

Jurnalul medical britanic Lancet a anunțat că are îngrijorări cu privire la datele din spatele unui articol influent care a constatat că hidroxiclorochina a crescut riscul de deces la pacienții cu COVID-19, o concluzie care a scăzut interesul științific pentru medicamentul promovat de președintele american Donald Trump, transmite Reuters.

Hidroxiclorochina – care are proprietăți antiinflamatorii și antivirale – a inhibat coronavirusul în experimentele de laborator, dar nu s-a dovedit eficientă la om, în special în studiile clinice controlate cu placebo, considerate standardul de aur pentru date concludente.

Dezbaterea a devenit extrem de politizată și mulți oameni de știință și-au exprimat îngrijorarea.

Aproape 150 de medici au semnat o scrisoare deschisă adresată Lancet săptămâna trecută, prin care au pus sub semnul întrebării concluziile articolului și au solicitat să facă publice comentariile venite pe marginea controversatului articol care anunța că hidroxiclorochina nu e eficientă în lupta împotriva noului coronavirus.

„Aceasta nu este o problemă minoră”, a spus dr. Walid Gellad, profesor la școala de medicină a Universității din Pittsburgh.

„Ne aflăm într-o pandemie fără precedent. Am organizat aceste studii clinice vaste pentru a ne da seama dacă funcționează ceva. Și acest studiu a oprit sau a întrerupt câteva dintre acele studii și a schimbat ce se știa despre un medicament despre care nimeni nu știe cu adevărat dacă funcționează sau nu ”, a spus el.

Studiul observațional publicat în Lancet pe 22 mai a avut în vedere 96.000 de pacienți spitalizați cu COVID-19, unii tratați cu un medicament anti-malarie vechi de zeci de ani, pe care Trump a spus că l-a luat și i-a îndemnat pe alții să-l folosească. Mai multe studii clinice au fost oprite după publicarea acestuia. Studiul, folosind datele furnizate de firma de analiză a datelor de sănătate Surgisphere, nu a fost unul clinic tradițional, care ar fi comparat hidroxiclorochina cu un placebo sau un alt medicament. Redactorii Lancet au spus într-o notă că întrebările științifice serioase despre studiu au fost aduse la cunoștința lor și a fost deja comandat un audit independent al datelor. Surgisphere a transmis printr-un comunicat că auditul „va aduce transparență suplimentară în activitatea noastră (și) va evidenția și mai mult calitatea muncii noastre.”

New England Journal of Medicine (NEJM) a tranmis îngrijorarea privind calitatea datelor din spatele unui studiu diferit pe care l-a publicat în mai, care folosea și date din Surgisphere și avea același autor principal.

Dr. Mandeep Mehra, autorul principal și profesor de medicină la Harvard Medical School, a apărat utilizarea setului de date Surgisphere ca pas intermediar până când datele clinice sunt disponibile.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a suspendat utilizarea hidroxiclorochinei  într-un studiu de amploare pe pacienții cu COVID-19 după studiul publicat de Lancet. În urma suspendării procesului OMS, guvernele Franței, Italiei și Belgiei au oprit utilizarea hidroxiclorochinei pentru pacienții cu COVID-19.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea