Imunitatea oferită de vaccinurile anti-COVID-19, pe înțelesul tuturor. Specialist: „Chiar și după vaccinare este bine să fim precauți”

Vaccinarea anti-COVID-19 a devenit o prioritate pentru cei mai mulți dintre noi. Specialiștii susțin însă că imunitatea pe care o oferă serurile nu ne scapă de riscul infectării, ci ne ajută să trecem mai ușor prin boală.

Vaccinurile anti-COVID-19, funcționează după același principiu ca toate celelalte medicamente de acest tip, adică ne protejează împotriva formelor grave de boală. Specialiștii explică faptul că imunitatea postvaccinală nu ne ferește de pericolul unor posibile infectări cu virusul, ci ne ajută să trecem mai ușor prin boala infecțioasă COVID-19.

Noi când ne gândim la termenul de imunitate, cumva ne gândim ad literam, că suntem apărați împotriva infecției. Or acest lucru în termeni medicali nu este același. Prin imunitate noi ne referim la capacitatea organismului de a lupta cu infecția care, în cele mai fericite cazuri, de obicei în cazurile postvaccinale, se poate bloca cu totul infecția. Asta înseamnă că o persoană poate fi infectată, dar persoana respectivă să nu dezvolte simptome și la rândul ei să nu fie infecțioasă. Din acest punct de vedere noi nu cunoaștem foarte bine capacitatea vaccinurilor de a bloca infecția. Din acest motiv, chiar și după ce o persoană s-a vaccinat trebuie în continuare să aibă grijă de apropiații săi, tocmai pentru a-i proteja în cazul în care ea poate purta virusul fără a suferi simptome și să-l dea mai departe”, a explicat Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, consultant în sănătate publică, într-o intervenție în direct la Medika TV.

De asemenea, oamenii de știință au făcut și o diferențiere clară între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, în ceea ce privește expunerea la agentul patogen.

Prin imunitate o persoană care intră în contact ulterior cu virusul va avea o durată a infecției mult mai scăzută. Deci ne gândim deja la o perioadă comparabilă cu o persoană care nu a mai fost expusă la acel agent infecțios fie prin cale naturală, fie prin vaccin. O persoană care nu a mai fost expusă va dezvolta simptome și va avea boala timp de 2 săptămâni. În aceste 2 săptămâni, persoana respectivă poate da virusul mai departe. Asta pentru că nu a avut un răspuns imunitar care să lupte și să elimine infecția din organism. Prin vaccinare, noi dăm organismului această capacitate de a lupta cu virusul în momentul în care intrăm în contact cu el. Deci nu ne referim nici după vaccinare la o blocare totală a infecției, deși rezultatele sunt foarte încurajatoare la vaccinurile actuale, în sensul că rata de pozitivare a scăzut foarte mult în studiile efectuate, iar aceste date din teritoriu ne arată că vaccinurile funcționează chiar și la blocarea infecției. Însă nu ne putem pronunța cu exactitate la acest lucru. Ce este important este că în urma vaccinării scad foarte mult complicațiile severe asociate COVID-19”, a mai explicat Ștefan Dascălu, pentru Medika TV.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes