Apel disperat în direct. „Ionuț a murit. Urmez eu!”

România este țara în care pacienții care au nevoie de transplant mor așteptând ani buni organele care le-ar putea reda șansa la viață. Deși se fac eforturi pentru a-i sprijini pe acești pacienți, instituțiile implicate se încurcă în birocrație.

Situația pacienților care au nevoie de transplant a fost tema dezbaterii emisiunii „Medika TV”, moderată de Dana Chera. Discuțiile referitoare la acest subiect au avut ca punct de plecare moartea tragică a lui Ionuț Anghel, un tânăr de 33 de ani din Mărășești, Vrancea, care s-a stins după ce timp de 3 ani a fost doar un nume pe lista de așteptare pentru a primi un plămân.

Hibele sistemului au fost expuse public de o altă pacientă, pe numele său Adriana Simion care, la fel ca Ionuț Anghel, așteaptă să primească un plămân care să-i redea șansa la viață. „Sunt pe lista de transplant de 2 ani. Voiam să subliniez faptul că din ianuarie nu s-a făcut niciun transplant pulmonar în țară, pe lângă faptul că din decembrie nu am fost chemați niciun pacient la reevaluare. Eu nu am o analiză făcută din decembrie. Ionuț Anghel nu a murit din cauza lui. Asta este clar, pentru că de câte ori el a ieșit în stradă am ieșit alături de el și eu și alți câțiva 4-5 colegi care suntem pe lista de transplant”, a mărturisit femeia.

În momentul de față, România nu dispune de un sistem bine pus la punct care să le permită pacienților să fie supuși intervențiilor chirurgicale de transplant pulmonar în țara noastră. După mai multe încercări de a avea colaborări cu alte state europene, România este pe cale să încheie un acord cu Italia, țară care pare interesată să preia pacienții români și să-i opereze.

Vreau până la sfârșitul anului să realizăm un acord cu Italia. Nu trebuie să ne transformăm în exportatori de pacienți, dar trebuie să avem soluții pentru acești pacienți. Trebuie să dezvoltăm transplantul la noi în țară pentru a avea soluții valabile pentru toți”, a declarat dr. Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, în direct la Medika TV.

În ciuda eforturilor pe care oficialii Agenției Naționale de Transplant susțin că le fac, realitatea este cu totul alta, iar întrebările cu privire la activitatea lor continuă să fie fără răspuns.

„Ce le spuneți oameni buni acestor pacienți? Ce înseamnă că o să încheiați un acord? În toți acești ani ce ați făcut? E așa de greu, e un telefon…Puteți apela la ministru, ministrului nu-i pasă? 4 ani de zile un acord? Ce le spuneți acestor oameni? Acum 4 ani toată lumea spunea că se poate face în România. Încă nu există un chirurg care să facă transplant pulmonar în România. România era mai săracă, nici măcar nu era în Uniunea Europeană, când pacienții care aveau nevoie de transplant pulmonar primeau plămânul de care aveau nevoie”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, actual viceprimar al Bucureștiului, în cadrul emisiunii moderată de Dana Chera.

Datele statistice ale Agenției Naționale de Transplant arată că de la începutul anului și până în prezent, în țara noastră s-au efectuat doar 55 de intervenții chirurgicale de transplant de organe.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes