Îndulcitorul de 600 de ori mai puternic decât zahărul, care ne modifică structura ADN-ului

Zahărul pare a fi dușmanul numărul 1, în ceea ce privește alimentația. Cu toate acestea, se pare că nici îndulcitorii artificiali nu fac deloc bine ci, uneori, chiar mai rău.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au descoperit, într-un studiu recent, că o substanță chimică găsită într-unul dintre cei mai folosiți îndulcitori artificiali ne poate distruge ADN-ul. Este vorba despre sucraloza, îndulcitor cu zero calorii care este de 600 de ori mai dulce decât zahărul, conform FDA.

„Sucraloza este utilizată în zeci de mii de produse alimentare, băuturi și produse farmaceutice din întreaga lume”, a declarat Susan Schiffman, profesor adjunct la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, care a condus studiul, pentru Newsweek. „De exemplu, se găsește în produse de patiserie, băuturi, gumă de mestecat, gelatine, deserturi lactate congelate și produse farmaceutice”.

În timp ce sucraloza poate ajuta la reducerea caloriilor, cercetările au arătat că poate avea un impact negativ asupra intestinului. „Studiile științifice independente arată că ingestia de sucraloză poate deteriora membranele celulare ale intestinului și poate provoca sindromul de colon iritabil”, a spus Schiffman.

Când sucraloza este expusă la celulele care căptușesc pereții intestinali, poate deteriora joncțiunile care țin aceste celule împreună, provocând pierderea intestinului.
„Un intestin permeabil este problematic, deoarece înseamnă că lucrurile care ar fi în mod normal eliminate din corp în fecale se scurg în schimb din intestin și sunt absorbite în fluxul sanguin”, a spus Schiffman.

„Atât studiile pe oameni, cât și pe animale, arată că ingestia de sucraloză poate perturba echilibrul normal al bacteriilor din intestin și poate modifica negativ concentrațiile sanguine de glucoză și insulină, iar atunci când este utilizată la gătit, poate forma cloropropanoli, o clasă de compuși potențial toxică.”, a continuat ea.

În cadrul studiul, publicat în Journal of Toxicology and Environmental Health, Schiffman și echipa ei au descoperit că substanțele chimice din sucraloză ne pot afecta celulele la un nivel și mai profund, prin deteriorarea ADN-ului nostru.

Când sucraloza este descompusă în intestin, bacteriile noastre intestinale o pot transforma într-o moleculă similară din punct de vedere structural numită sucraloză-6-acetat. Această substanță chimică este, de asemenea, produsă în fabricarea sucralozei și poate fi găsită în cantități mici în unele produse comerciale din sucraloză.

Ca parte a studiului lor, Schiffman și echipa ei au expus celulele sanguine umane la sucraloză-6-acetat și au monitorizat efectele acestuia. Rezultatele nu au arătat bine deloc.
„Sucraloza-6-acetat a fost genotoxic în celulele sanguine umane”, a spus Schiffman. „Compușii genotoxici pot provoca rupturi ale ADN-ului cu leziuni vizibile microscopic ale cromozomilor. Acest lucru poate provoca boli inflamatorii cum ar fi IBD și chiar cancer”.

În experimentele de laborator, sucraloza-6-acetatul a determinat celulele să activeze genele asociate cu inflamația și cancerul în țesutul intestinal uman.

„Studiile noastre in vitro au folosit țesut uman, astfel încât rezultatele sunt direct relevante pentru corpul uman”, a spus Schiffman.

Desigur, corpul uman este mult mai amplu decât un laborator, iar interacțiunile dintre diferite molecule nu sunt întotdeauna la fel de previzibile. Chiar și așa, efectul acestor molecule asupra celulelor umane este îngrijorător.

„Aș sfătui cu tărie împotriva utilizării sucralozei ca îndulcitor”, a spus Schiffman. „Cantitatea de sucraloză-6-acetat dintr-o singură băutură zilnică îndulcită cu sucraloză depășește cu mult pragul de îngrijorare toxicologică pentru genotoxicitate de 0,15 μg/persoană/zi, recomandat de agențiile de reglementare precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară”.

Un purtător de cuvânt al Asociației Internaționale pentru Îndulcitori a declarat că siguranța sucralozei a fost confirmată prin nenumărate studii efectuate de organismele de reglementare și siguranța alimentară la nivel mondial, inclusiv Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA.
„Sucraloza a fost supusă unuia dintre cele mai extinse și amănunțite programe de testare efectuate pentru orice aditiv alimentar din istorie, ceea ce a dus la un consens asupra siguranței sale în întreaga comunitate științifică și de reglementare globală”, au spus aceștia.

„Sucraloza, la fel ca toți ceilalți îndulcitori săraci/fără calorii, joacă un rol important în a oferi consumatorilor opțiuni cu gust dulce, cu calorii scăzute sau fără calorii. Ca parte a unei diete echilibrate, îndulcitorii săraci/fără calorii pot fi un instrument util pentru reduce aportul de zahăr și calorii, precum și pentru a gestiona nivelul de glucoză din sânge și pentru a reduce riscul apariției cariilor dentare.”

Chiar și așa, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care sucraloza-6-acetatul și alte molecule care sunt produse în timpul digestiei sucralozei afectează organismul.

„Această lucrare ridică o serie de preocupări cu privire la potențialele efecte asupra sănătății asociate cu sucraloza și metaboliții săi”, a spus Schiffman. „Este timpul să revizuim siguranța și statutul de reglementare al sucralozei, deoarece dovezile crescând că aceasta prezintă riscuri semnificative”.

Sursa

 

 

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes