INSP: Mediul înconjurător și stilul de viață, principalii factori favorizanți ai cancerului

Cu ocazia Săptămânii europene de luptă împotriva cancerului, reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică atrag atenția cu privire la faptul că țara noastră trebuie să asigure acces gratuit la servicii medicale și implementarea unor programe de prevenție primară și screening pentru afecțiunile oncologice.

Reprezentanții INSP susțin faptul că principalele teme de abordare în ceea ce privește prevenția vizează stilul de viață, dar și factorii de mediu, aspecte pe care le consideră primordiale în lupta cu cancerul și, totodată, factorii principali care declanșează această afecțiune.

„Cancerul este o boală cu multe fațete: medicale, sociale și economice. Combaterea și controlul cancerului rămâne una din cele mai intens discutate probleme de sănătate publică. Creșterea speranței de viață la nivel European, progresele științifice care au transformat anumite forme de cancer dintr-o boală fatală, într-o boală cronică, nevoile de servicii de sprijin suplimentare pentru pacienți, supreviețuitori și familiile acestora, ridică provocări complexe. Pentru a putea răspunde acestor provocări, România trebuie să asigure acces crescut la servicii medicale de diagnostic și tratament de egală calitate și siguranță și, în egală măsură, trebuie să intensifice dezvoltarea și implementarea de programe de prevenție primară și de screening pentru cancer. De aceea, direcționarea resurselor, atât cele financiare, cât și cele umane, trebuie să se îndrepte către acele intervenții care și-au dovedit eficacitatea și cost-eficiența, pentru a obține un maximum de beneficii, cu minimum de riscuri” se arată într-un comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică.

INSP mai arată faptul că România a implementat programe pilot de screening pentru cancerul de sân, cancerul colorectal și cel de col uterin, ce au vizat în special populația vulnerabilă.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes