Legătura neștiută dintre infecțiile din sânge și cancerul colorectal

Noile cercetări au scos la iveală o legătură între infecțiile din sânge, provocate de bacteriile anaerobe, și cancerul colorectal.

Studiul, pe care cercetătorii îl vor prezenta la Congresul European 2020 de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, poate ajuta la depistarea timpurie a cancerului colorectal.

Cancer colorectal și infecții bacteriene

Cancerul colorectal apare în colon sau rect. Conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), este al treilea tip de cancer cel mai frecvent în Statele Unite ale Americii. Aproximativ 90% din cazuri apar la persoane cu vârsta peste 50 de ani. Factorii de risc mai includ un istoric familial de cancer colorectal, unele sindroame genetice, obezitate, lipsa exercițiilor fizice, o dietă săracă în fructe și legume și boli inflamatorii intestinale.

Bacteriile anaerobe, spre deosebire de bacteriile aerobe, nu au nevoie de oxigen. Ele sunt o parte normală a corpului uman, existente în diferite locuri din organism, inclusiv în intestin.

De obicei, nu provoacă infecții, dar atunci când se întâmplă, este cel mai adesea în zona în care “locuiesc” bacteriile.

Autorii noului studiu notează că cercetările anterioare au stabilit o legătură între tipuri specifice de bacterii anaerobe și cancerul colorectal. Cercetătorii au dorit să exploreze în continuare această legătură printr-un studiu la scară largă.

Peste 2 milioane de participanți

Studiul a avut loc în două regiuni din Danemarca între 2007 și 2016. A implicat peste 2 milioane de participanți.

Pentru analiză, echipa a strâns date despre 45 760 de infecții din sânge, inclusiv informații despre tipul de agenți patogeni prezenți în fluxurile de sânge ale participanților.

Autorii au comparat apoi aceste informații cu datele din baza de date daneză a grupului de cancer colorectal danez. În special, au căutat noi cazuri de cancer colorectal, în special cele care s-au dezvoltat în urma unei infecții din sânge de la oricare dintre bacteriile deja asociate cu cancerul colorectal.

Dintre 45.760 de persoane care au avut o infecție bacteriană în sânge, 492 (1,1%) au dezvoltat ulterior cancer colorectal. Dintre aceștia, 241 (0,5%) au fost în primul an de la infecția cu sânge bacterian.

Cercetătorii au stabilit o legătură fiecăreia dintre aceste persoane în funcție de vârstă și sex, la un grup de control de cinci persoane care nu au avut o infecție din sânge.

Risc semnificativ mai mare de cancer

Autorii studiului au descoperit că infecțiile anaerobe au fost asociate cu o creștere semnificativă a riscului de cancer colorectal.

De exemplu, cei care aveau o infecție cu Clostridium septicum aveau de 42 de ori mai multe șanse să dezvolte cancer colorectal în următorul an.

Doar 0,5% din grupul de control, care nu a avut o infecție bacteriană, a dezvoltat cancer colorectal, comparativ cu 20,8% dintre cei care au avut o infecție cu C. septicum.

„În acest studiu  s-a constatat că la (oamenii) cu infecții din sânge cauzate de bacterii anaerobe selectate, riscul de dezvoltare a cancerului colorectal a fost crescut de până la 42 de ori în comparație cu [persoane] cu infecții ale sângelui cauzate de bacterii aerobe, cum ar fi [Escherichia coli] sau [Staphylococcus aureus] sau controale negative. ”, au concluzionat autorii studiului.

Potrivit Medical News Today, acest studiu poate face ca, într-un viitor deloc îndepărtat, screeningul pentru cancerul colorectal să fie mai eficient.

Deși rezultatele sunt interesante, această cercetare așteaptă prezentarea la o conferință științifică. Prin urmare, detaliile despre metodologia completă și rezultatele nu sunt încă disponibile.

Cercetătorii nu au scris încă o lucrare completă, iar rezultatele nu au trecut prin analize de la egal la egal. Din această cauză, nu este posibilă examinarea completă a concluziilor.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes