LEGUMA MIRACULOASĂ, SUPRANUMITĂ “INSULINA VEGETALĂ”. La ce mai e bună momordica

Momordica charantia, sau simplu momordica,  este încă puțin cunoscută în țara noastră. Ar putea prinde însă teren în perioada următoare, mai ales că tot mai mulți oameni au început să afle despre proprietățile sale miraculoase. Și, mai nou, poate fi cultivată și în țara noastră, după ce a fost aclimatizată cu succes de cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Fructul de momordica, sau castravetele amar, cum i se mai spune, conţine o gamă largă şi complexă de substanţe chimice: proteine, polipeptizi, lecitine, carotenoizi, acid clorogenic și rezorcinolic, fitosterolide de tipul betasitosterol și stigmasterol, glicosteroizi – charantina şi momordina, momordicina, vitamine din grupul B, inclusiv vitamina B3, calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, siliciu, nichel.

Ceaiul din frunze, ca şi fructul, este folosit pentru diabet şi ca antiviral pentru pojar, hepatită şi condiţii de febră. Este folosit, de asemenea,  pentru tratarea diverselor răni, infecţii externe şi interne, precum şi împotriva viermilor şi paraziţilor intestinali.

În medicina naturistă braziliană, castravetele amar este folosit pentru tratarea tumorilor, rănilor, reumatismului, malariei, inflamaţiilor, diabetului, colicilor, viermilor intestinali şi febrei. Este folosit şi împotriva bolilor de piele ca eczeme, lepră, scabie şi altele.

În Mexic, întreaga plantă este folosită pentru diabet şi dizenterie.

În medicina naturistă din Peru, frunzele sau părţile aeriene ale plantei sunt folosite în tratarea malariei, pojarului şi altor tipuri de inflamaţii.

În Nicaragua, frunzele sunt folosite în general împotriva durerilor de stomac, diabetului, răcelii, gripei, frigurilor, tusei, durerilor de cap, hipertensiunii şi infecţiilor.

Numeroase studii au demonstrat că efectul hipoglicemic este mult mai pronunţat în cazul fructului de castravete amar, fiind mult mai bogat în aceste substanţe decât celelalte părţi ale plantei. Aceste substanţe care scad nivelul zahărului din sânge includ un amestec de saponine steroidale asemănătoare insulinei: charantina şi alcaloizi. Studiile şi cercetările recente au confirmat efectele benefice, multe utilizări tradiţionale ale castravetelui amar fiind transferate în medicina modernă. Capsulele şi tincturile de castravete amar sunt larg răspândite în Statele Unite ale Americii şi sunt folosite de cadrele medicale în tratarea diabetului, virusurilor, gripei şi răcelii, tumorilor şi cancerului, colesterolului ridicat şi chiar a psoriazisului.

Astfel de produse farmaceutice obţinute din castravetele amar se întâlnesc şi în ţara noastră, în special în farmaciile naturiste.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes