LUPTA CU UN SISTEM ANESTEZIAT. Dr.Cătălin Cârstoveanu, ”îngerul copiilor”: NE-AU MURIT APROAPE 40 DE COPII, ÎN ULTIMII DOI ANI, PENTRU CĂ NU I-AM PUTUT PRIMI! (video)

Într-un sistem medical inert precum cel din România există și oameni dedicați care pun pe primul loc viața pacienților și fac eforturi, în fiecare zi, în căutarea soluțiilor care să-i salveze pe bolnavi. Medicul Cătălin Cârstoveanu, șeful secției ATI a Spitalului Marie Curie din București este una dintre cele mai puternice voci din lumea medicală care încearcă să schimbe sistemul și pe care sistemul încă nu l-a învins. Invitat în studiolul Medika TV, medicul a mărturisit ce îl determină să intre în această luptă. „Treaba nostră este una foarte simplă. Suntem un grup de oameni care am creat o echipă multidisciplinară, cu multe calități, și am reușit să înțelegem și să ne respectăm unii pe alții. Este multă dăruire și pasiune, pentru că ne place” a declarat dr. Cătălin Cârstoveanu.

Mai mult, medicul recunoaște faptul că multe din activitățile pe care le desfășoară în spitalul în care lucrează au fost inspirate din experiența sa sau a colegilor cu care colaborează în spitalele din Occident. „Eu am reușit pentru că am avut modelul și modelul este o chestiune de bun simț, de logică. Am spus că dacă tot hulim ceea ce este acasă, să luăm ceea ce este bun și de acolo ne-am inspirat în toate lucrurile: organizare, proceduri, infrastructură, tot ceea ce am gândit să dezvoltăm. Ne-am uitat cum este la cei mai buni și a fost destul de simplu” a spus dr. Cătălin Cârstoveanu la Medika TV. Datorită implicării sale în salvarea copiilor, medicul Cătălin Cârstoveanu a fost denumit de părinții micuților „Îngerul Copiilor”.

La Spitalul Marie Curie a fost înființată o secție de chirurgie cardiacă pediatrică. Istoria apariției și funcționării acestui departament a fost sinuoasă. Întâi a existat o perioadă în care, secția fiind la cheie, nu avea medici. Acum, are și medici, și rezultate, dar nu are suficiente locuri. Capacitatea secției este adesea depășită, dar, chiar și așa, există momente în care viețile unor bebeluși se pierd. Secția de chirurgie cardiacă pediatrică are 27 de paturi, iar acum câteva zile capacitatea era depășită cu cazurile a șase pacienți internați pe altă secție. Din păcate, această situație este cauza unei statistici sumbre. ”Ne-au murit aproape 40 de copii, în ultimii doi ani, pentru că nu i-am putut primi în spital, nu am avut locuri!” explică dr. Cătălin Cârstoveanu care adaugă că nevoia de extindere a capacității secției a fost semnalată tuturor guvernelor care s-au succedat de la înființarea secției.

Categorii: Salvatori în alb, Sănătatea în România
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea
+