(VIDEO) Ce spunea Prof. Dr. MIRCEA BEURAN cu două seri înainte de a fi arestat: ”Nicio țară nu și a dezvoltat sistemul privat din banii publici”

Cu două seri înainte de a fi arestat, invitat în platoul Medika TV, prof. univ. Mircea Beuran, membru al Senatului Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” a fost solicitat să comenteze pe marginea modului în care Guvernul a încercat să direcționeze o parte din pacienții cronici, beneficiari ai programelor de sănătate, către unitățile medicale private.

Fostul ministru al Sănătății a opinat că lucrurile trebuie reglementate în funcție de calcule concrete raportate la bugetul alocat.

”S-a dat această ordonanță de urgență, nu a trecut prin toate furcile caudine, nu are toate semnăturile, nu am văzut-o publicată în Monitorul Oficial, mai trebuie să facă niște pași către Parlament. Problema e ce dorim să facem pentru că o privire generală în lume ne confirmă că nicio țară nu și a dezvoltat sistemul privat din banii publici. Există bani publici în sistemul privat pentru cercetare, dar sunt unități foarte mici care beneficiază. În rest, statul își acoperă nevoile pentru populația care își plătește asigurările, privatul își susține investiția pe care o face și pacientul care își dorește să fie îngrijit în sistem privat.” a arătat prof. dr. Mircea Beuran.

În ceea ce privește dezbaterea proiectului înaintea adoptării sub forma OUG, Mircea Beuran a detaliat că a avut o discuție cu ministrul Sănătății, Victor Costache, asupra modului în care anumite servicii din cadrul programelor naționale de sănătate pot fi privatizate:

”Am spus că e necesar ca lucrurile să le definim, sa putem discuta foarte clar ce e legal, ce bani avem, unde vrem să ajungem in sistemul privat, ce capacități avem în sistem privat, unde sunt vârfurile tehnologice și acolo să pregătim acești rezidenți. Pentru partea aceasta cu banii din programele naționale discuția a fost că, dacă bugetul sănătății din 2019 va fie egal cu cel din 2020, să fie actualizate unele costuri. Pentru că dacă sistemul public e făcut să armonizezi costurile pacienților, prin acest sistem DRG, la un pacient folosești mai mult, la altul mai puțin, la privat cheltuiala e exact ce ai folosit pentru tratamentul acelui bolnav. Se spunea că vrem să aducem prețurile din sistemul CE. Am făcut calculele și a reieșit că vom avea mai puțini pacienți. Ce vom face cu acești pacienți?

Și am mutat discuția pe zona academică, vis-à-vis de rezidenți… cum putem să ducem rezidentul către un spațiu medical privat, dacă există specialiștii necesari, dacă există o anumită specialitate care ar câștiga în mod deosebit, mă gândeam la tehnologiile din radiologie,  etc. ..Discutând, în mare, am văzut că această discuție nu a fost foarte agreată pentru ca după aceea să vină un ordin de ministru cu o comisie de chirurgie onclogică care pregătea pentru 10 000 de bolnavi intervenții chirurgicale oncologice acoperite cu un buget de 50 de milioane de euro…”

Vezi declarațiile Prof. Beuran în înregistrarea de mai jos:

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes