Măsurile fiscal-bugetare ale Guvernului afectează activitatea spitalelor. Dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sfânta Maria” din Capitală, la Medika TV: „Trebuia să se discute și cu noi”

Recent adoptate, măsurile fiscal-bugetare ale Guvernului României dau peste cap activitatea spitalelor. Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, alături de cele 19 unități medicale pe care le administrează, au înaintat un memoriu către executiv prin care solicită modificarea OUG nr. 90/2023, precizând că actul normativ „impact profund negativ asupra pacienţilor şi spitalelor”. La Medika TV, managerii unităților medicale au vorbit despre impactul pe care acest act normativ îl are asupra activității lor. 

Într-o intervenție, în direct, la Medika TV, dr. Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sfânta Maria” din Capitală, a vorbit despre modul în care activitatea unității medicale pe care o conduce este afectată de această Ordonanță de Urgență. „Evident că această ordonanţă nu poate fi pe placul celor din sănătate. Este de înţeles atitudinea Guvernului până la un punct, în sensul că ar fi trebuit să existe o cale de mijloc. Dacă astăzi s-a renunţat la diminuarea plăţilor cash după întâlniri cu cei care, de fapt, aduc valoarea în sistemul românesc, este vorba de micii întreprinzători, iată că şi dacă s-ar fi stat de vorbă cu noi probabil că s-ar fi renunţat la o astfel de măsură excesivă în sensul că puteam găsi împreună o cale de mijloc. Am înţeles că bugetul este contractat pentru anul acesta, că nu mai trebuie făcute cheltuieli pentru anul acesta. Dar se puteau lăsa cheltuielile pe credite de angajamente pentru a face aceste plăţi la anul, ceea ce nu ar fi grevat pentru anul în curs. Situaţiile sunt diverse: de la plata facturilor de energie, dacă acestea sunt la 15 zile, până la plata unor arierate sau plata unor bunuri de tipul aparatura de înaltă performanţă”, a declarat, la Medika Tv, medicul Narcis Copcă, managerul Spitalului ”Sfânta Maria” din Bucureşti.

Managerul Spitalului „Sfânta Maria” a precizat și faptul că spitalele sunt obligate să acorde îngrijiri oricăror pacienţi care li se adresează, indiferent de complexitatea afecţiunilor unui pacient şi indiferent cât de mult costă.

”Faptul că noi aveam de plătit, dau exemplu, un robot chirurgical ce ar fi putut rezolva într-un timp mai scurt şi în condiţii mult mai bune, spre exemplu, cancerul de prostată sau tumorile pancreatice, sau tumorile hepatice, sau tumorile de colon, mai aveam de plătit un RMN, RMN-ul este fundamental şi dacă nu-l ai, nu ai unde să-l mai faci. Să nu uităm că aceste dotări sunt obţinute cu foarte multe sacrificii, după un an, doi ani de parcurgere a unor proceduri extrem de laborioase”, a adăugat medicul.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes