Medic cunoscut devoalează efectele lipsei de oxigen cauzate de purtarea măștii mai mult timp. Cum vor da copiii examene

Dr. Adina Alberts atrage atenția asupra efectelor nefaste pe care le poate produce masca de protecție purtată de copii și tineri în timpul examenelor naționale care se apropie. Cunoscutul medic dezvăluie, citând studii importante ale specialiștilor, că obligativitatea purtării unei măști în spațiul public închis, la serviciu sau în școală, nu poate fi impusă tuturor, cu atât mai mult în timpul unor examene naționale, când cursanții au nevoie de concentrare maximă.  Persoanele care poartă mască timp îndelungat pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriul dioxid de carbon, simptomele care pot apărea fiind scăderea capacității de concentrare, amețeală, confuzie, tahicardie, atrage atenția dr. Alberts.

” O cercetare care datează din aprilie 2008 arată că „saturația de oxigen din sângele arterial a celor 53 de chirurgi voluntari în acest studiu a scăzut considerabil în urma purtării măștii de protecție (…) a scăzut încă din prima oră, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani”. Cei care suferă de boli precum BPOC, emfizem pulmonar, boli cardiace, astm, își pot agrava starea de sănătate prin faptul că „fac un efort major de a-și umple plămânii cu oxigen”, se arată într-un comentariu al medicului Kimber Stout, doctor în științe medicale. Persoanele care poartă mască timp îndelungat pot suferi un anumit grad de toxicitate în organism prin respirarea propriul dioxid de carbon. Dacă masca de protecție obstrucționează felul în care persoana respiră, se poate ajunge la situația în care există mai mult CO2 în plămâni decât oxigen”, a mai spus dr. Stout”, scrie medicul Adina Alberts pe contul său de facebook.

Venin cu aceste precizări, medicul Alberts lansează un apel către ministrul Educației, despre care scrie că ”persistă într-o direcție greșită”, atunci când spune că elevii trebuie să poarte mască în timpul examenelor:

” Cunoscând aceste riscuri, sunteți de acord ca elevii să poarte aceste măști la școală? Oare doamna ministru al Educației, Monica Anisie, cunoaște aceste date științifice incontestabile?! Dacă da, de ce insistă ca elevii să meargă în sălile de cursuri, și să își susțină examenele de Bacalaureat respectiv Evaluarea Națională, cu măști pe față?! Desaturarea hemoglobinei prin lipsa oxigenării corecte determină scăderea capacității de concentrare, amețeală, confuzie, tahicardie. Cum credeți, stimată doamnă ministru, că se poate susține un examen, în astfel de condiții?! Dacă nici acest argument nu vă va convinge de faptul că dvs persistați într-o direcție greșită, atunci nimic nu o va face și ne dăm seama că nu sunteți altceva decât o interfață a unor conducători nepăsători față de soarta copiilor noștri.”, a scris cunoscutul doctor.

Adina Alberts este fondatoarea unei clinici de chirurgie estetică și a unei asociații de sprijin în ajutor pentru persoanele vârstnice. Ea susține că este un mare susținător al prevenției iar purtarea măștii este foarte utilă în lupta cu coronavirusul, dar fără impunerea obligativității purtării acesteia de către toate categoriile de persoane.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes