Medic la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: “E frustrant ca după un an să fim în același loc, să batem pasul pe loc”

Peste jumătate din cadrele medicale și ceilalți angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara au un nivel mediu sau ridicat de burnout, după cum reiese dintr-un studiu realizat în premieră în țara noastră, dat publicității ieri.

Despre epuizarea medicilor, asistenților și celorlalte categorii de personal din spitale de vorbește de mult timp, dar este pentru prima oară când această situație este relevată în mod clar de un studiu.

Invitată în emisiunea Medika Special de la Medika TV, conf. univ. dr. Voichița Lăzureanu, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, nu s-a declarat surprinsă de rezultatul studiului. Medicul spune că se aștepta la aceste rezultat, mai ales că a putut să vadă zi de zi cum comportamentul colegilor săi s-a schimbat.

Nu m-au surprins, pentru că eu lucrez acolo zi de zi și cu foarte puține zile de concedii, la fel ca toți colegii mei, și ne vedem unii pe alții. Suntem iritați, suntem supărați, irascibili, mai puțin amabili unii cu alții, suntem mult mai depărtați fizic unii de alții, ne lipsesc rapoartele de gardă comună, ne lipsește interacțiunea comună, ne lipsesc pauzele comune, pentru că în continuare noi lucrăm în echipe și cu interacțiune fizică cât mai redusă”, a spus dr. Voichița Lăzureanu la Medika TV.

Medicul timișorean a rememorat perioada în care cadrele medicale s-au îndepărtat de familii și de cei dragi, tocmai pentru a-i proteja și a ține virusul departe de ei, dar a precizat că nu s-au schimbat foarte multe în ultimul an. Și dacă cei mai mulți nu mai stau departe de familii, teama și responsabilitatea sunt la fel de mari și de frustrante.

E frustrant ca după un an să fim în același loc, să batem pasul pe loc, să nu încercăm, măcar cu pași mărunți, să ne recăpătăm libertatea pe care o cunoșteam înainte”, a mărturisit specialistul în direct.

Voichița Lăzureanu spune că ea și colegii săi din Spitalul de Boli Infecțioase au marele noroc de a avea alături un psiholog, care le este de mare ajutor.

Ne îndeamnă și ne îndrumă spre ceea ce a învățat ea că este cel mai bine de făcut și ne este de un real folos să o știm acolo lângă noi și să putem oricând, realmente oricând, la orice oră din zi și din noapte, să punem mâna pe telefon și să vorbim cu ea și să ne descărcăm. E foarte important că avem cui să povestim experiențele pe care le trăim și emoțiile prin care trecem, să găsim soluțiile cele mai bune. Da, ne-am dori concedii, ne-am dori mai mult timp pentru noi, dar nu acum e momentul. Încercăm să petrecem, în limita timpului disponibil, cât mai mult timp de calitate alături de familii și prieteni. Mulți am trecut prin boală, mulți ne-am vaccinat, așteptăm ca viețile noastre să revină la normal, dar asta nu se va întâmpla decât odată cu vaccinarea măcar a 70% a populației din țara noastră”, a mai spus dr. Voichița Lăzureanu la Medika TV.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes