Medicii ATI, greu de găsit. Numărul cazurilor grave crește de la o zi la alta

România pare să nu aibă soluții în lupta cu noul coronavirus. Decizia Ministerului Sănătății de a-i distribui pe rezidenții care termină specializarea ATI în spitale nu este suficientă, cred specialiștii.

Medicii consideră că nevoia de medici specialiști ATI este mai mare, prin comparație cu numărul celor care finalizează cu succes examenul pentru a deveni specialiști. Totuși, Ministerul Sănătății se bazează pe ei. „În acest moment se desfășoară la Spitalul Floreasca examenul pentru rezidenții din ultimul an de la ATI. Din câte știu eu, în fiecare an erau un pic peste 100 de medici care terminau specialitatea ATI și susțineau examenul de specialist. Iată vorbim de 100 de oameni, dar dacă ne gândim la 41 de județe, înseamnă aproape nimic. Acest număr este insuficient”, a declarat mr. dr. Ștefan Zahiu, medic primar ATI la Spitalul Militar Central din Capitală.

Pe de altă parte, specialiștii vorbesc și despre faptul că secțiile de ATI au nevoie de aparatură specializată, pentru ca medicii să poată să-și desfășoare activitatea în cele mai bune condiții. „Medicul de ATI este necesar, dar fără materialele care, din nefericire sunt extrem de tehnologizate, activitatea lui se reduce la clinică și devine prea puțin util pentru pregătirea pe care un medic ATI o are. Sunt mai mulți factori care mă fac să cred că nu în această măsură stă salvarea pacienților”, a mai spus mr. dr. Ștefan Zahiu.

Mai mult, mulți dintre specialiștii ATI din România preferă să se întoarcă în marile centre universitare din Occident, acolo unde au efectuat stagiile în rezidențiat. Experții în politici de sănătate publică susțin că autoritățile au posibilitatea ca prin acte normative să limiteze plecarea în străinătate a medicilor. „Vor fi cadre insuficiente pentru specializarea ATI. Însă suntem în stare de alertă și este o situație specială, tocmai de aceea autoritățile pot lua anumite decizii prin care să limiteze aceste deplasări. Firește, aceste documente trebuie emise pe o perioadă limitată de timp”, a explicat Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes