Medicii buni de la MedLife i-au redat unei paciente șansa la o viață fără dureri, după operația de endometrioză

Peste 190 de milioane dintre femeile și fetele din lumea întreagă suferă de endometrioză, o boală cronică încadrată în top 20 cele mai dureroase boli. Afecțiunea poate scădea calitatea vieții din cauza durerilorsevere. Unele femei experimentează dureri atât de mari încât le împiedică să meargă la serviciu sau la școală. Nu e de mirare că femeile cu endometrioză se confruntă cu depresie și anxietate. Însă medicii buniau soluții pentru această boală, care se poate trata cu ajutorul laparoscopiei, dar și al  chirurgiei robotice, inclusiv în cazurile dificile, cum este pelvisul înghețat, o caracteristică a bolii în stadiu avansat, prin care anatomia pelvină este deformată, organele fiind lipite între ele. În cadrul MedLife funcționează Bucharest Endometriosis Center, unul dintre centrele de renume în tratarea endometriozei, nu doar în România, ci și în afara granițelor, unde peste 500 de femei din toată lumea sunt tratate anual de această afecțiune.

Endometrioza este o boală în care țesutul similar mucoasei uterului crește în afara uterului. Acest lucru duce la inflamație și la formarea de aderente în regiunea pelviană. Poate provoca dureri severe la nivelul pelvisului și poate îngreuna apariția sarcinii.

Endometrioza poate fi de mai multe tipuri:

  • Superficială – întâlnită în principal pe peritoneul pelvin;
  • ovariană chistică (endometriom) – găsită în ovare;
  • profundă – găsită în septul recto-vaginal, vezică urinară și intestin.

În cazuri rare, endometrioza a fost găsită și în afara pelvisului.

Aproximativ 10% din femeile de pe glob aflate la vârsta fertilă au de-a face cu endometrioza, iar 70% dintre ele suferă de dureri cronice debilitante, se plâng de dureri severe în timpul menstruațiilor, actelor sexuale, mișcărilor intestinale și/sau urinare. Acestea au mereu o senzație de balonare abdominală, greață, obosealăși adesea cad în stări de depresie.

În aceeași situație a fost și M., o femeie în vârstă de 43 ani din Bulgaria, care ajunsese să nu poată avea grijă de propriul copil din cauza bolii și a multiplelor simptome. M. suferea de dureri pelvine cronice, severe. Durerile erau atât de intense încât se întâmpla deseori să leșine sau să verse. M. avea probleme digestive, migrene și mereu se afla într-o stare atât de proastă încât nu se mai simțea în stare să iasă din casă. Fetița ei o vedea cum suferă și cum mama sa nu-i poate oferi atenția de care micuța avea nevoie.

Diagnosticată cu colon iritabil, M. a încercat o serie de tratamente, fără folos. Durerile de burtă se lăsau pe picior și se întindeau către zona lombară. Le simțea ca pe niște cuțite în burtă, dar nu știa de unde vin. Diversitatea simptomelor le-a dat bătăi de cap și medicilor care nu au identificat de la bun început endometrioza. În medie, la momentul actual, femeile sunt primesc diagnosticul corect de endometrioză după 7 ani de la primele simptome.

Până la 30% dintre femeile cu endometrioză nu prezintă niciun simptom. M. însă nu făcea parte din această categorie de paciente. Dimpotrivă, starea sa de sănătate se degrada constant, fără vreo perspectivă de tratament sau vindecare. M. s-a confruntat cu stări de anxietate severă, de depresie, insomnie și scădere în greutate.

,,Endometrioza este deseori asociată cu depresie și anxietate. Pacientele trăiesc ani mulți în dureri, de multe ori fără să fie crezute, fără să obțină un diagnostic sau un tratament. În aceeași situație se afla și pacienta noastră, atunci când ne-a contactat”, a explicat dr. Gabriel Mitroi, medic primar obstetrică-ginecologie, coordonatorul Bucharest Endometriosis Center, din cadrul MedLife Medical Park din București.

În urma consultului clinic și a investigațiilor specifice, M. a primit multiple diagnostice: endometrioză profundă, endometrioză ovariană, endometrioză rectală, adenomioză, hidrosalpinx.

Cum contribuie chirurgia robotică la tratamentul endometriozei

Tratamentul endometriozei se face în unele situații cu medicamente pentru a alina simptomele, în alte cazuri, prin intervenții chirurgicale laparoscopice sau robotice.

Dr. Gabriel Mitroi operează în jur de 500 de paciente pe an. A început să opereze cu robotul de la finalul anului 2022, iar anul trecut, ponderea operațiilor robotice versus operații laparoscopice a ajuns să fie 50%-50%. În cazul lui M. a fost necesară operație cu abord robotic. ,,În cadrul intervenției s-a constatat ca organele erau “lipite”, formând un bloc. Cu ajutorul robotului s-a efectuat o procedură complexă de refacere a anatomiei pelvine și repunerea organelor în poziția lor corectă. Aspectul de pelvis înghețat este foarte frecvent în rândul pacientelor cu endometrioză profundă. Asta complică lucrurile, deoarece este nevoie de o disecție minuțioasă, pentru a reface anatomia pelvină, care este distorsionată. În astfel de cazuri, abordul robotic este un real avantaj. În cazul de față, am beneficiat de finețea și precizia oferită de robot, dar și de confortul necesar pentru a putea rămâne concentrat pe tot parcursul unei operații de anvergură”, a mărturisit dr. Gabriel Mitroi.

Iar M. a beneficiat de o recuperare mai ușoară, ceea ce era extrem de important, având în vedere că era proaspătă mămică.

Avantajele abordului robotic

Intervenția chirurgicală asistată robotic a oferit avantajul preciziei, al eficienței, precum și sporirea capacității de concentrare a chirurgului. Cu ajutorul robotului, chirurgii pot efectua operații de anvergură, ce pot dura până la 10 ore, fără ca medicii să resimtă disconfort. În cazul lui M. intervenția a durat 4 ore.

,,De regulă, intervențiile chirurgicale pentru endometrioză durează minim 2 ore, atunci când vorbim despre endometrioza profundă. Abordul robotic poate scădea acest timp, însă nu cu mult. Avantajul chirurgiei robotice este, că pe lângă precizie și finețe, oferă posibilitatea de a efectua operații de amploare, de lungădurată, fără oboseala care poate afecta concentrarea chirurgului. În plus, din perspectiva pacientelor, pe lângă un traumatism mult mai mic, riscurile intra operatorii, cât și cele postoperatorii, sunt mult diminuate, iar recuperarea este mult mai rapidă”, a spus dr. Mitroi.

Mit: sarcina ajută la remisia bolii

Se estimează că 30-40% dintre femeile cu endometrioză se confruntă cu probleme de fertilitate.

 ,,Din păcate, tot mai multe femei ajung la noi cu simptomatologie severă, care persistă timp de mulți ani. Le este sugerat faptul că sarcina reprezintă un tratament, însă nu le spune nimeni faptul că, după naștere, simptomele revin”, a atras atenția dr. Gabriel Mitroi, medic primar obstetrică- ginecologie.

În ceea ce-o privește pe M., în opinia medicului aceasta suferea de endometrioză cu mult înainte să rămânăgravidă, însă, din lipsa cunoștințelor despre boală, i s-a recomandat drept tratament o sarcină.

,,Acesta este unul din miturile despre endometrioză și anume ca sarcina ajută la remisia bolii. Acest mit este periculos, pentru că le insuflă femeilor falsa senzație de siguranță, mai ales pentru că, pe timpul sarcinii, simptomele pot înceta. Însă, de cele mai multe ori, după obținerea unei sarcini, simptomele revin cu agresivitate. Femeile se trezesc într-o situație imposibilă: cu un copil mic de care nu pot avea grijă, din cauza durerilor severe”, a spus coordonatorul Bucharest Endometriosis Center, din cadrul Life Memorial Hospital din București.

În unele cazuri se afirmă ca operația pentru endometrioză afectează negativ fertilitatea, drept urmare, femeile prioritizează obținerea unei sarcini.

,,Operația pentru endometrioză nu doar că nu afectează fertilitatea, dar o și îmbunătățește. Endometrioza creează un mediu ostil pentru obținerea unei sarcini, astfel încât, îndepărtarea leziunilor înseamnăîndepartarea factorului inflamatoriu. În plus, noi avem întotdeauna în vedere conservarea fertilității”, a semnalat dr. Mitroi.

O nouă viață după endometrioză

Despre o pacientă cu endometrioză se poate spune că s-a vindecat în urma operației numai în momentul în care și-a reluat complet activitățile zilnice și nu mai resimte dureri, disconfort sau oboseală. Practic, atunci când femeia își reia viața de dinainte de boală, se poate spune că recuperarea este completă. M. s-a recuperat în două luni, ceea ce este foarte rapid având în vedere stadiul avansat al bolii. Recuperarea a decurs foarte bine, fără complicații post operatorii sau dificultăți ulterioare. ,,Pacienta s-a mobilizat imediat după operație și a rămas uimită să vadă dimensiunea redusă a cicatricilor. Durerile ce au chinuit-o mai bine de 10 ani au dispărut, chiar dacă nu imediat”, a spus medicul, care a mărturisit că M. mai scrie din când în când la clinică și povestește despre noua ei viață. ,,Într-unul din mesaje ne-a spus că se simte ca și cum ar fi renăscut, iar copilul ei și-a recăpătat mama”.

***

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde. Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe www.medlife.ro.

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis

https://www.medlife.ro/articole-medicale/endometrioza-cauza-depistare-tratament

https://www.statista.com/chart/31818/key-figures-on-endometriosis/

https://www.medlife.ro/articole-medicale/chirurgia-endometriozei-profunde

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes