Medicii de familie din România, apel disperat: ”Ajutați-ne să ne protejăm!”. Fără echipamente, fără rețete online, fără consultații telefonice, cabinetele se aglomerează

Aglomerația din cabinetele medicilor de familie, în absența unor reglementări care să le permită halatelor albe să elibereze de la distanță rețetele pacienților și să consulte telefonic anumiți bolnavi, a fost subiectul discutat joi seara, la Medika Special, cu reprezentanți ai Societății Naționale a Medicinei de Familie (SNMF) și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Președintele SNMF, Raluca Zoițanu, a semnalat că nimic din lucrurile stabilite la discuțiile recente cu Ministerul Sănătății nu se regăsește în practică. ”Am primit asigurări de la Ministerul Sănătății că vom primi materiale de protecție,cum ar fi măști, dezinfectanți, halate de unică folosință, dar până acum nu am primit nimic. Medicii încearcă să se protejeze, cei care și-au cumpărat din timp măști, au mai avut stocuri de dezinfectanți (pentru că știți că medicii își suportă singuri aceste cheltuieli), mulți colegi nu au deloc măști (pentru că activitatea noastră zilnică nu o impune), iar acum folosim o mască /zi, una medicul, una asistenta, pe restul le păstrăm pentru că nu știm când ne va intra în cabinet un pacient infectat cu coronavirus…

Colegii noștri din Anglia, Germania, Austria, noi comunicăm pe grupuri internaționale, ei ne trimit poze cu ei stând în cabinete, la program, cu acele dispozitive call center, cum soluționează acele probleme care pot fi rezolvate telefonic…Sunt 90 % din cazuri rezolvabile de la distanță. În România ne lipsesc decizia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și un punct de vedere al Colegiului Medicilor cu privire la Codul Deontologic în care se arată că toate deciziile medicale trebuie luate prin contact direct medic-pacient, nemediat. Dar aceasta e o situație specială și ne trebuie o interpretare specială”

În ceea ce privește partea de decizie așteptată de la CNAS, purtătorul de cuvânt al instituției, Mihaela Tănase, a anunțat că, cel mai probabil vineri, va apărea un proiect de ordin al președintelui CNAS care prevede măsuri care să asigure accesul la servicii medicale cu limitarea vizitelor pacienților. ”Nu înseamnă că va sta în dezbatere publică foarte mult, dar dăm posibilitatea specialiștilor și celor care pot aduce un aport la acest proiect, să o facă. Pacienții cu boală cronică stabilizată vor putea primi, de pildă, rețete online. Rețeta se transmite prin mijloace de comunicare electronica pacientului, iar farmacistul o găsește în sistem sau poate scana rețeta dacă asiguratul o printează și se duce cu ea. Pentru alți bolnavi, dacă este necesar consultul, nu se poate înlocui cu un sfat prin telefon. Această triere o face medicul de familie.

Tot pentru pacienții cu boli cornice, se poate prescrie, în continuare, rețeta fără să fie nevoie de noi scrisori medicale de la specialiști, dacă cele vechi expiră. Și, tot pentru ei, dacă medicul specialist nu e la cabinet sau nu poate emite prescripția medicală, medicul de familie poate prescrie, pe baza documentelor anterioare emise de specialist.”

Vineri după-amiază, la ora la care programul de lucru al CNAS se încheiase, proiectul cu noile reglementări nu era încă publicat. (dovada în fotografia de mai jos!)

În absența unor reglementări noi, medicii își apără pe cont propriu, sănătatea, pe baza recomandărilor primite de la asociațiile profesionale. Raluca Zoițanu, președinte SNMF a precizat că a fost transmis ”un set de recomandări pentru cabinet, bazându-ne și pe ceea ce fac colegii noștri din alte țări, am recomandat un triaj foarte strict al pacienților, e vorba despre acei pacienți care nu vin la ora la care sunt programați, care nu înțeleg măsurile minime de protecție.”

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes