Medicii îi scriu lui Gheorghe Borcean, președinte Colegiul Medicilor: ”Este absolut necesar să vă asumați!”

Într-un moment de criză, în care medicii sunt trimiși să lupte cu coronavirusul, fără echipamente, fără o organizare serioasă și rațională, în care cadrele medicale se îmbolnăvesc cu zecile – pentru că testarea s-a făcut după protocoale depășite – o voce, care ar trebui să se audă mai tare decât apelurile disperate ale halatelor albe, este absentă. Colegiul Medicilor este organizația profesională, care are și calitatea și justificarea de a urca pe baricade, să apere cauza medicilor zilele acestea. Organizația profesională s-a limitat la un comunicat de presă, care, în niciun caz, nu pune degetul pe rana sângerândă și care anunță înființarea unei adrese de e-mail, unde medicii își pot plânge neajunsurile. Printre  strigătele de disperare, care se aud, în aceste zile, din rândul corpului medical, câțiva medici i-au adresat o scrisoare deschisă președintelui  Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean. ”Este momentul deciziei şi al asumării. Nu doar  cel al vorbelor, ci  mai ales cel al faptelor. Este absolut  necesar să vă asumaţi acum, din perspectiva instituțională, momentul deciziilor esențiale pentru noi toţi” își încep medicii scrisoarea.

      Mai departe documentul continuă, pe puncte și acțiuni clare, pe care le-ar putea iniția conducerea Colegiului Medicilor:

  1. Asumarea  parametrilor  organizării activității medicale, în condiţiile epidemiei.

Președintele Colegiului ar trebui, în opinia semnatarilor, să facă o analiză a condițiilor în care medicilor li se cere să lucreze: ”Vă cerem să pledaţi activ şi argumentat în faţa autorităților, pentru separarea completă a spitalelor și circuitelor pacienţilor corona-virus pozitivi, de ceilalţi pacienţi. Ne dorim să găsiți, împreună cu specialiştii infecţionişti soluţii practice, care să ducă la evitarea  contaminării spitalelor( în special inițierea si echiparea spitalelor de campanie).”

       2. Asumarea protecției corpului profesional

Medicii semnatari invocă rolul primordial al Colegiului Medicilor, cel de reglementare şi control al profesiei. ”Întreaga societate are nevoie de medici, este vital acum să fim cu toții apți pentru luptă, căci da , domnule Președinte, suntem în stare de urgenţă! Suntem pe front, nu în spatele lui, ca şi medici! Iar dușmanul e unul necunoscut, prea puțin studiat, care a generat în câteva săptămâni, o teribilă pandemie. ..Subevaluarea contagiozităţii și agresivității virusului a dus la un număr enorm de îmbolnăviri și de decese, în cazul medicilor din țări cu sisteme sanitare performante,  precum Italia  Spania, Franța. În România, în foarte scurt timp,  avem deja un număr mare de medici și personal medical contaminaţi” avertizează semnatarii, care cer Colegiului  ”să pledeze pentru dreptul la protecție a personalului sanitar, astfel încât greșelile recente să nu se mai repete. Personalul medical din în prima linie – şi care lasă familii şi copii acasă,  pentru un termen nedefinit – nu trebuie să fie exceptat de la testare.”

    3. Banii Colegiului Medicilor să fie cheltuiți pentru măsuri de protecție

”Banii Colegiului Naţional al Medicilor, banii noştri, ai tuturor ce cotizează la acest Colegiu, ne dorim să fie direcționaţi de îndată către achiziționarea de echipamente de protecție, materiale şi produse de dezinfecţie, aparate de testare şi teste pentru noi, cei ce suntem şi vom fi cât va dori Dumnezeu, în linia întâi a luptei. Ne referim la sumele declarate excedentare.Numai anul trecut, Colegiul Național  Medicilor avea un excedent de 2.121.466 de RON…aproximativ 430.000 de Euro. În plus, Colegiile teritoriale ar trebui să îşi suspende plata pentru Colegiul Național pe perioada epidemiei, iar cuantumul acestor bani să fie alocat protecției tuturor membrilor colegiilor respective!” 

Scrisoarea deschisă, semnată inițial de 5 medici, Livia Davidescu, Manuela Predilă, Alina Martău, Bogdan Lăzescu, Albert Claudiu și-a găsit susținere, în mediul online, din partea mai multor medici, care profesează în România. 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes