MEDICII INFECȚIONIȘTI, EPUIZAȚI DE LUPTA CU VIRUSUL: “Unii pleacă, alții vin, medicii muncesc non-stop”

Schimbarea protocolului, aprobată de Ministerul Sănătății, prin care s-a decis că asimptomaticii pot fi externați mai devreme dacă nu apar complicații, chiar dacă nu au două teste negative consecutiv, a venit ca o gură de oxigen pentru toate spitalele din țară în care sunt tratați pacienți cu COVID-19.

Chiar și așa, numărul bolnavilor internați nu a scăzut foarte mult, pentru că locul celor externați e luat imediat de noi pacienți.

Managerul Spitalului “Victor Babeș” din București, dr. Emilian-Ioan Imbri, a dezvăluit la Medika TV că în unitatea pe care o conduce se află în prezent peste 300 de pacienți internați. Este un număr mare, comparabil cu cel de la sfârșit de aprilie-început de mai, când în țara noastră numărul de cazuri începuse să mai scadă, dar era relative constant.

“Numărul pacienților crește, îl simțim și noi în spital. Majoritatea sunt persoane trecute de 45 de ani, simptomatologia e destul de ușoară pentru tineri și mai severă pentru persoanele în vârstă. Avem 310 pacienți internați, un număr similar din lunile aprilie-mai, când ne sfătuiam cu toții și nu știam dacă suntem în platou, dacă suntem pe dinții aceia de fierăstrău sau suntem într-o pantă descendentă”,  a declarat la Medika TV dr. Emilian Imbri.

Managerul de la “Victor Babeș” a mai spus că medicii infecționiști nu mai au odihnă, în condițiile în care numărul bolnavilor internați este constant. Dr. Imbri a transmis că oamenii trebuie să conștientizeze importanța respectării măsurilor de protective și, nu în ultimul rând, să adopte un stil de viață sănătos, astfel încât să aibă imunitatea crescută, pentru a face față unei eventuale lupte cu virusul.

“Colegii mei muncesc non-stop. În week-end au externat 75 de pacienți, au internat 80. Din acest motiv încă putem spune că avem locuri, pentru că un echilibru între plecare și venire.  Oamenii trebuie să țină cont de tot ce se întâmplă și să acționeze pentru a-și crește imunitatea, rezistența organismului în fața unei boli. La purtatul măștii, distanțare și spălat pe mâini, ar trebui adăugate și puțină atenție și un regim echilibrat și mai bogat în vitamine, astfel încât să ținem departe boala”, a mai spus managerul Spitalului “Victor Babeș” din București.

Pe de altă parte, dr. Imbri a subliniat că, în cazurile cu o evoluție negativă, transferul în terapie intensivă este ultima opțiune a medicilor.

“Specialiștii nu grăbesc trecerea pacienților în secțiile de terapie intensivă și aleg intubarea ca ultimă soluție. Nu intubarea îl salvează. Nu prea mai ies pacienții din ATI. Majoritatea sunt persoane în vârstă, dar odată intrați în ATI, chiar și cei mai tineri, cu greu răzbesc în lupta cu virusul”,  a mai declarat dr. Emilian-Ioan Imbri.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes