Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoară avertizează: explozie de cazuri de varicelă în Timiș

Este explozi de cazuri de varicelă în județul Timiș. Cel puțin asta susțin medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara. În ultima săptămână, specialiștii au evaluat câte 3-4 pacienți pe zi. Din fericire, în majoritatea cazurilor nu a fost nevoie de intenare.

Potrivit anunțului făcut de medicii din Timișoara, doar doi copii au necesitat internare, din cauza unor complicații. Unul dintre ei a dezvoltat o encefalită, dar starea lui este stabilă, iar cel de-al doilea este internat pentru monitorizare și investigații suplimentare, având un sindrom febril prelungit.

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecto-contagioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată. Boala este întâlnită cel mai frecvent iarna și primavara, dar în ultimii ani se poate constata o extindere a perioadei în care apar asemenea cazuri. „Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febră (38-39), oboseală, dureri de cap, indispoziție și stări de rău, dar și apetit diminuat. După cel mult două zile de la apariția primelor semne de boală, apar petele roșii pe corp care se transformă în vezicule pline cu lichid. În evoluție normală, dacă nu este ruptă, vezicula scade în volum treptat în 12-24 de ore, începând din centru, apoi se turtește prin reducerea conținutului, care se resoarbe. În a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usucă și se transformă în crustă. Unele elemente eruptive trec direct în stadiul de crustă. Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul. În majoritatea cazurilor, nu este necesară evaluarea în spital, pacienții rămânând în evidența și monitorizarea medicului de familie”spune asist. univ. dr. Adelina Marinescu – medic specialist boli infecțioase, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Medicii spun că este prima dată după 2 ani în care se confruntă cu noi cazuri de varicelă. Ceea ce a contat, explică specialiștii, sunt măsurile de protecție anti-COIVD-19, precum purtarea măștii de protecție și izolarea la domiciliu. Singura metodă de prevenție a îmbolnăvirilor rămâne vaccinarea. Este recomandat ca vaccinul să fie administrat până la vârsta de 12 ani, dar și adulții pot fi imunizați.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea
+