MELATONINA, în ce cantitate produce beneficii organismului

Melatonina este un hormon produs de creier care pregătește organismul pentru somn. Dar care sunt riscurile administrării suplimentelor cu melatonină și cât de des ar trebui administrate?

Specialiștii sunt de părere că administrarea unei tablete cu melatonină care conține între 0,2 și 5 mg de substanță activă este considerată sigură pentru sănătate.

Totuși dozarea diferă de la o persoană la alta și, mai mult decât atât, depinde de mulți factori precum greutate, vârstă și sensibilitatea la suplimente. De regulă, pacienții cărora li se prescrie melatonină pentru a scăpa de insomnie trebuie să urmeze cure cuprinse între una și patru săptămâni.

Dar oare cât de sigură este melatonina? Este recomandat ca melatonina să fie administrată pe o durată limitată de timp. Spre deosebire de alte medicamente administrate împotriva insomniilor, melatonina nu creează dependență.

Doza recomandată este de 1 – 3 mg pe zi și trebuie administrată cu două ore înainte de culcare. Melatonina este produsă de corp în timpul nopții și ar fi bine să nu fie administrată ziua. Există riscul ca administrarea suplimentelor cu melatonină în timpul zilei să declanșeze forme de depresie.

Efectele negative ale melatoninei

Potrivit publicației The Sun, administrarea pe perioadă îndelungată a melatoninei poate avea următoarele efecte adverse:

  • Dureri de cap
  • Depresie
  • Somnolență în timpul zilei
  • Amețeală
  • Dureri de stomac
  • Stări de nervozitate
Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes