Michael Shapiro şi Bonaventura Clotet, Doctor Honoris Causa ai UMF Bucureşti

Ioanel SinescuUniversitatea de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti le-a acordat marţi titlul de Doctor Honoris Causa profesorilor Jonathan Michael Shapiro şi Bonaventura Clotet, ca recunoaştere a contribuţiei excepţionale pe care cei doi au adus-o în domeniul cercetării şi al luptei împotriva infecţiei cu virusul HIV.

Rectorul universităţii, prof. dr. Ionel Sinescu, a arătat că prezenţa la UMF a celor două personalităţi medicale reprezintă o mare onoare pentru comunitatea ştiinţifică a universităţii.

Prof. dr. Bonaventura Clotet a anunţat că se află într-o fază foarte avansată de dezvoltare un vaccin anti-HIV, care va salva foarte multe vieţi.

El şi-a dedicat cariera cercetării şi luptei împotriva infecţiei cu virusul HIV. De 27 de ani este profesor la Universitatea de Medicină din Barcelona şi din 1993 conduce secţia HIV/SIDA din cadrul Spitalului Universitar din Badalone, Spania. Coordonează o echipă de o sută de cercetători care încearcă zi de zi să găsească noi metode de tratament şi noi scheme de terapie în domeniul infecţiei cu HIV, al hepatitelor şi papilomavirusurilor.

La rândul său, prof. dr. Jonathan Michael Shapiro profesează atât în Israel, cât şi Statele Unite ale Americii. Este membru al Comitetului Ştiinţific din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii Stanford, California. Din 1996, profesorul Shapiro deţine funcţia de director al Centrului Naţional de Hemofilie, Departamentul HIV/SIDA din cadrul Centrului Med Sheba, Tel Hashomer, Israel. A contribuit alături de prof. Bonaventura Clotet la elaborarea a numeroase ghiduri clinice de terapie a infecţiei cu HIV.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, prezent la ceremonie, a menţionat că cei doi profesori colaborează cu Institutul ‘Matei Balş’ şi cu Universitatea ‘Carol Davila’ de mai mult de şapte – opt ani.

‘Au fost prezenţi la majoritatea evenimentelor naţionale din domeniul bolilor infecţioase şi al HIV şi încă din 2003 au început să participe la formarea tinerilor în aceste domenii de specialitate. În continuare participă prin modalitatea de formare la procesele de nivel înalt aş putea spune din punct de vedere al studierii rezistenţei la pacienţii cu infecţie HIV şi cu virusul hepatitic C. În momentul de faţă se scrie medicaţia antivirală la nivel mondial. Cei doi profesori au participat la descrierea primelor mutaţii de rezistenţă ale acestor virusuri. Ei participă în fiecare an la Academia Europeană de HIV/SIDA şi Boli Infecţioase la procesul de formare’, a subliniat prof. dr. Streinu Cercel.

Doctor Honoris Causa este un titlu onorific care se acordă de către o universitate sau o altă instituţie de înalte studii unor persoane care s-au remarcat în domenii profesionale, sociale şi politice.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea