Ministerul Sănătății va continua dialogul cu sindicatele și va face toate eforturile de a răspunde revendicărilor și a susține punctele de vedere ale acestora, a declarat joi, la MS, purtătorul de cuvânt al instituției Oana Grigore.
“Organizațiile sindicale din domeniu au un calendar de proteste pe care îl urmează. Noi, Ministerul Sănătății, continuăm dialogul cu toate organizațiile sindicale, fie că este vorba despre organizațiile medicilor sau cele ale asistenților, ca de exemplu SANITAS. Vom avea întâlniri în continuare. Din punct de vedere al Ministerului Sănătății vom face toate eforturile de a răspunde revendicărilor și a susține punctele de vedere ale personalului medical”, a afirmat Oana Grigore.
Ea a precizat că MS face un studiu de impact în ceea ce privește plata gărzilor în unitățile sanitare.
“În ceea ce privește revendicările personalului, este vorba de legea salarizării care se discută în această perioadă și nu se discută în cadrul MS, se discută în cadrul Guvernului. În ceea ce privește plata și organizarea gărzilor în unitățile sanitare, MS a început un studiu de impact pentru a putea să răspundem acestei solicitări a cadrelor medicale”, a mai spus Grigore.
Federația Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România au anunțat că vor protesta joi începând cu ora 12,00 în fața Ministerului Sănătății, acuzând “lipsa de predictibilitate” a reformei în domeniu și “ignorarea” unor aspectele privind drepturile salariaților.
Solicitările F.S. Hipocrat și CFSMR vizează: aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară și în sănătate în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referință salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiții deosebite de muncă, sporul de doctorat; respectarea normei de muncă și a timpului de muncă și de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal; asigurarea în regim gratuit și prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate și creșterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator și medicină de familie.
Sindicaliștii au mai anunțat că între 11 și 17 aprilie se va organiza o grevă de avertisment, cu încetarea activității timp de două ore, iar în 18 aprilie grevă generală, cu asigurarea unei treimi din activitate și a urgențelor.
SursA: AGERPRES