Nu e suficient doar vaccin HPV, trebuie și o campanie de informare bine condusă

elevi-vaccin

Medicul Viorica Gheorghiu de la Institutul Național de Sănătate Publică a afirmat, vineri, că nu este suficient să există vaccin HPV, ci trebuie să fie o campanie de informare și să se ceară acordul părinților pentru vaccinarea fetelor.

“Prin ordinul MS 386/ 2015 este introdusă vaccinarea pentru papilloma virus la grupa de vârstă 11 — 14 ani. (…) Nu este suficient să avem vaccin, trebuie să avem și o campanie de informare foarte bine condusă. De asemenea, trebuie să cerem acordul părinților sau al reprezentanților legali și dorim ca această vaccinare să fie disponibilă, iar părinții să decidă individual când anume, în acest interval, să facă vaccinarea pentru fetele lor”, a declarat Viorica Gheorghiu, prezentă la dezbaterea “Prevenirea infecției cu HPV și a cancerului de col uterin”.

Ea a menționat că, între anii 2009 — 2011, s-a făcut vaccinul HPV la fetițe, programul a fost continuat până în 2013, iar de atunci campania de vaccinare a fost oprită și nu s-a mai achiziționat niciun vaccin.

Gheorghiu a punctat că acoperirea cea mai mare în ce privește vaccinarea cu trei doze au avut-o județele Covasna, Satu Mare, Sălaj, Harghita și Tulcea, iar în București a fost de 2,87%.

“Încă suntem în faza în care vaccinul reprezintă cel mai valoros instrument. În afară de vaccinare, trebuie să continuăm campaniile de educație pentru sănătate, educație pentru igienă”, a spus Viorica Gheorghiu.

În context, dr. Carmen Ungurean de la INSP a precizat că în România cancerul de col uterin se menține a doua cauză de cancer la femei, în ultimii ani. “În România, cancerul de col uterin se menține pe locul doi atât ca incidență, cât și la mortalitate, în timp ce în Europa el începe să ajungă deja a patra cauză de cancer la femei”, a punctat medicul.

Ea a adăugat că citirea și interpretarea lamelor se face în 180 de laboratoare de anatomie patologică. “Nu putem efectua un control de calitate eficient și atunci singura variantă este investiția în infrastructura laboratoarelor și investiția în echipamente cu capacitate de citire a unui volum mare de lame”, a menționat medicul.

La rândul său, dr. Daniela Pițigoi a spus că medicii trebuie să aibă în vedere continuarea campaniei de vaccinare HPV sau întărirea campaniilor de informare pentru femeile vaccinate.

“Vaccinarea nu înseamnă automat protecție pentru tot, iar screeningul este în continuare necesar. S-ar putea crea falsa impresie că, dacă m-am vaccinat, sunt protejat și nu mai am nevoie de screening pentru cancer de col și nu numai. (…) Indiferent de strategia pe care o adoptăm — vaccinare, screening, vaccinare și screening — trebuie neapărat să avem programe de educare și informare dedicate personalului medical și dedicate populației, care trebuie să înțeleagă adevăratul scop al acestor programe și în special al vaccinării”, a arătat Daniela Pițigoi.

Ea precizat că, în prezent, s-au administrat peste 200 de milioane de doze de vaccin HPV la nivel global și o mare parte dintre aceste doze au fost distribuite în SUA.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea