O mutație descoperită în SUA dă speranțe! Devine noul coronavirus din ce în ce mai slab?

Oamenii de știință din SUA au descoperit o mutație unică a coronavirusului în Arizona, un model pe care l-au mai văzut.

Una dintre cele 382 de eșantioane pe care le-au colectat de la pacienții cu coronavirus au fost lipsite de un segment important de material genetic. În stadiile medii și târzii ale epidemiei SARS din 2003, acest fel de “ștergere” a început să fie din ce în ce mai vizibilă la un număr tot mai mare de pacienți de pe glob. cNu este doar o mutație obișnuită, pentru că virusurile sunt efectiv lăsate fără armele lor de luptă împotriva răspunsului imun al gazdei, ceea ce face ca infecția să fie mai slabă. Pe măsură ce această mutație a devenit larg răspândită, focarul SARS s-a stins. Până în iulie, adică la cinci luni de la apariția sa în Asia, nu au existat cazuri noi, iar focarul a fost considerat închis.

Acum, cercetătorii Universității de Stat din Arizona (ASU) au găsit doar o singură persoană care a avut o versiune a virusului cu această mutație – dar spun că dacă secvențierea genomului pentru coronavirus devine mai frecventă, am putea afla mult mai multe.

La fel ca ADN-ul conținut în propriile celule, materialul genetic al virusurilor este, de asemenea, predispus la mutație, deoarece deturnează în grabă celulele gazdă și se copiază. Unele virusuri înregistrează constant mutații, ceea ce le face mai dificil de prevenit și tratat. HIV este virusul cel mai prolifici din punct de vedere al mutațiilor. Iar din câte se știu până acum despre SARS-CoV-2, acesta este mult mai fiabil decât HIV.

Asta e bine, dar e și rău. Pe de o parte, cu cât virusul suferă mai multe mutații, cu atât sunt mai șansele să poată fi creat un vaccin care îl poate bloca în mod eficient. Dar până când vom avea un vaccin, coronavirusul stabil va continua să infecteze milioane și să ucidă sute de mii de oameni.

În acest sens, unele mutații ar putea efectiv să funcționeze în beneficiul nostru – iar cercetătorii ASU spun că schimbarea unică pe care au găsit-o este una dintre ele.

 „Este ceva ce am văzut anterior în focarul SARS din 2003 în faza mijlocie și târzie a focarului”, a declarat dr. Efrem Lim, autorul principal al studiului, pentru Daily Mail. “Devine coronavirusul din ce în ce mai slab, mai puțin infecțios? E prea curând să spun”.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes