O nouă terapie revoluționară pentru leucemie, descoperită de cercetătorii elvețieni

Celulele stem hematopoietice de la un donator sănătos pot ajuta pacienții care suferă de leucemie acută. Cu toate acestea, efectele secundare ale terapiilor sunt adesea severe. Un grup de cercetători conduși de Universitatea din Zurich au arătat acum cum celulele stem hematopoietice umane sănătoase și canceroase pot fi eliminate selectiv, folosind imunoterapie în loc de chimioterapie. Studiul a fost făcut pe șoareci, iar cercetătorii speră să poată testa noua imunoterapie pe oameni cât mai curând.

Leucemia mieloidă acută (AML) este un cancer agresiv al sângelui. Tratamentul constă, de regulă, în chimioterapie intensivă și, uneori, radioterapie. După aceea, necesită un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator sănătos. Există reacții adverse grave asociate tratamentului și, prin urmare, este inadecvat pentru mulți pacienți.

O echipă de oameni de știință și medici de la Universitatea din Zurich (UZH), Spitalul Universitar Zurich (USZ) și ETH Zurich au reușit acum să elimine celulele stem leucemice și hematopoietice mai selectiv într-un model animal. Chimioterapia și radioterapia nu numai că distrug celulele stem canceroase și hematopoietice, ci afectează toate celulele divizante – adică. practic toate țesuturile. „Comparativ cu strategiile normale, metoda noastră funcționează foarte selectiv, ceea ce înseamnă că celulele mature din sânge și alte țesuturi sunt cruțate”, spune liderul studiului Markus Manz, profesor de medicină la UZH și director al Departamentului de Oncologie Medicală și Hematologie din USZ.

Cercetătorii au folosit noua terapie celulară numită CAR-T. Această terapie folosește modificări genetice pentru a dota celulele imune umane cu un receptor, datorită căruia se pot fixa sistematic numai pe celulele stem leucemice și pe celulele stem hematopoietice sănătoase și le pot distruge. Aceasta creează spațiu pentru transplantarea noilor celule. Pentru a evita ca celulele imune modificate genetic să atace și celulele stem hematopoietice de la donator, celulele CAR-T sunt dezactivate după ce și-au făcut munca și înainte de transplant. Aceasta se face folosind un anticorp împotriva unui marker de suprafață al celulelor CAR-T. După transplantul de celule stem donatoare, își ocupă locul în măduva oaselor și încep să reconstruiască sistemul hematopoietic și imunitar.

Potrivit Medical Express, rezultatele au fost obținute folosind culturi de celule în laborator și la șoareci cu sânge uman și celule canceroase. Dar Markus Manz este încrezător că tratamentul ar putea fi eficient și la oameni: „Principiul funcționează: este posibil să elimini, cu o precizie ridicată, celulele stem leucemice și hematopoietice dintr-un organism viu.”

Cercetătorii testează în prezent dacă metoda este posibilă numai cu celule CAR-T sau, de asemenea, cu construcții mai simple, cum ar fi anticorpii cu activare a celulelor T. Imediat ce activitatea pre-clinică este finalizată, Manz vrea să testeze noua imunoterapie într-un studiu clinic efectuat cu oameni. „Dacă metoda noastră funcționează și cu oamenii, ar putea înlocui chimioterapia cu efectele sale secundare grave, ceea ce ar fi un beneficiu mare pentru pacienții cu leucemie mieloidă acută sau alte boli hematopoietice ale celulelor stem”, explică Manz.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes