O tragedie, multe semne de întrebare. Ce trebuie să stabilească anchetatorii, după ce trei oameni au murit în TIR-ul de ATI de la “Victor Babeș”

O nouă tragedie a zguduit sistemul  medical românesc, și așa șubrezit din cauza numeroaselor scandaluri și a numărului mare de pacienți cu care se confruntă.

Trei oameni care erau internați în unitatea mobilă de terapie intensivă aflată la Spitalul “Victor Babeș” din Capitală au murit după ce, potrivit informațiilor de până acum, o avarie ce a dus la creșterea bruscă a presiunii oxigenului a determinat oprirea fluxului pentru gazul vital. Medicii au încercat să suplinească manual lipsa oxigenului de care depindeau viețile pacienților, dar în final aceștia nu au mai putut fi salvați.

Cu adevărat șocantă este informația potrivit căreia reprezentantul firmei care asigură mentenanța TIR-urilor de ATI ar fi fost prezent la fața locului, dar ar fi refuzat să intre în unitatea mobilă.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului  a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR. La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor  care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.  Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat  o creșterea a  presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune”,  a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că ancheta demarată de poliție urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat și că e nevoie și de o expertiză tehnică pentru a explica exact situația.

 „Ventilatoarele sunt de fabricație americană, când presiunea depășește 6 Bari intră în sistem de autoprotecție și se opresc. Asta se pare că s-a întâmplat azi, când ventilatoarele s-au oprit toate”, a declarat Raed Arafat într-o conferință de presă.

“Din ce știm până acum se pare că este un accident, dar a început și o anchetă. Am vorbit cu ministrul de Interne, i-am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă și mai transparentă pentru că toți vinovații pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă.

Suntem într-un război cu această pandemie de un an de zile. Presiunea pe spitale este foarte mare. Presiunea pe secțiile de terapie intensivă este foarte mare”, a precizat și premierul Florin Cîțu.

De asemenea, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis că, în afara anchetei penale, va solicita și un control tehnic pentru a se vedea de ce s-a ajuns în această situație.

Poli’ia a deschis un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes