Oamenii de știință pot estima, încă din timpul sarcinii, dacă bebelușii vor avea probleme cu somnul

Bebelușii nu vin cu manual de instrucțiuni, deși ar fi tare bine să știm ce le trebuie, ori de câte ori plâng. În orice caz, se pare că nu suntem foarte departe de acest nivel. Potrivit unui nou studiu, oamenii de știință pot estima, încă din timpul sarcinii, dacă bebelușii vor avea sau nu probleme cu somnul, după naștere.

Conform cercetătorilor, nivelurile de cortizol (hormonul de stresul) de la sfârșitul sarcinii pot prezice somnul sugarului la vârsta de 7 luni. Rezultatele indică faptul că nou-născuții cu niveluri mai ridicate de cortizol în probele de păr au avut nevoie de mai mult timp pentru a adormi, la vârsta de 7 luni.
Cortizolul din părul neonatal este o măsură a cortizolului fetal în ultimul trimestru de sarcină.

„Deși creșterile de cortizol de-a lungul sarcinii sunt normale și importante pentru pregătirea fătului pentru naștere, constatările noastre sugerează că nivelurile mai ridicate de cortizol în timpul sarcinii târzii ar putea estima faptul că nou-născutul va avea probleme să adoarmă”, a declarat coautorul principal Melissa Nevarez-Brewster, student absolvent la Universitatea din Denver.

Cercetătorii au colectat cortizolul din părul a 70 de sugari în primele zile după naștere; 57% dintre sugari au fost de sex feminin. Părinții au completat apoi un chestionar referitor la somn, când copilul lor avea 7 luni. Analizele au variat pentru vârsta gestațională la naștere și raportul venituri/nevoi al familiei.

Autorii studiului au remarcat că va fi important pentru cercetările viitoare să studieze în continuare potențialele efecte pe termen lung ale producției de cortizol fetal asupra sănătății somnului, de la naștere până în copilărie.

„Rezultatele indică faptul că pot exista influențe prenatale asupra sănătății somnului la începutul vieții, ceea ce indică necesitatea de a înțelege mai bine ce factori pot pregăti terenul pentru o mai bună sănătate a somnului în copilărie și dincolo de aceasta”, au menționat cercetătorii.

Rezumatul cercetării a fost publicat recent și într-un supliment online al revistei Sleep și va fi prezentat marți, 6 iunie, în cadrul simpozionului SLEEP 2023 din Indianapolis, Statele Unite.

Sursa

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes