Opinia medicului Liana Pleș cu privire la îngrijirea mamelor și copiilor din zonele defavorizate: „Aș spori responsabilitatea moașelor”

Accesul la servicii medicale în zonele defavorizate este aproape inexistent. De aceea, multe mame aduc pe lume copii cu probleme, deoarece aceste femei nu au avut niciodată șansa de a fi consultate de un medic ginecolog sau să fie luate în evidența unui medic de familie. 

La „Sistemul Medikal”, Prof. Univ. Dr. Liana Pleș, medic primar obstetrică ginecologie, a vorbit despre modul în care femeile din zonele defavorizate pot fi ajutate să aibă o sarcină și o naștere normale, fără a pune în pericol sănătatea bebelușului. „Eu aș da un alt rol moașelor. Aș implica mai mult moașelor în această îngrijire medicală prenatală și postnatală. Aș lua moașele care sunt pregătite și care fac facultate și le-aș duce în teritoriu, acolo unde nu sunt medici. Să asigure acest gol pe care noi îl avem noi în zonele defavorizate, acolo unde accesul este redus. După naștere să continue activitatea de monitorizate” a explicat, la Medika TV, dr. Liana Pleș. 

Astfel de programe de sănătate funcționează deja în alte state europene. „În Marea Britanii și în Olanda, de exemplu, moașele pot să urmărească sarcina, pot să aibă grijă de femeia însărcinată și să o trimită la specialiști. Este foarte important să existe și în țara noastră o astfel de inițiativă” a spus dr. Liana Pleș.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes