Ordonanță de Urgență pentru prevenirea unei noi crize a imunoglobulinei. Scutirea de plată a taxei clawback se extinde

Pentru a evita o nouă criză de imunoglobulină, așa cum a fost cea din 2017-2018, Guvernul a hotărât ca medicamentele obținute din sânge uman și plasmă să fie scutite de la plata taxei clawback, până în 2021.

”La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care se extinde exceptarea temporară de la plată a taxei clawback, de la 2 la 3 ani, pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană.

Asigurăm astfel continuitatea accesului la imunoglobulină și prezența pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman și plasmă umană, care nu au alternativă terapeutică,” a anunțat Ministrul Sănătății, Sorina Pintea pe pagina sa de Facebook.

Pacienții cu boli rare din România au fost grav afectați, în perioada 2017-2018, de criza imunoglobulinei, care a debutat în primăvara anului 2017 și s-a întins până în primăvara anului trecut. Imunoglobulina, un medicament obținut din plasmă umană, este tratamentul care îi ține în viață pe acești pacienți.

Decizia de exceptare a imunoglobulinei de la plata taxei clawback a fost luată de Guvern la finalul anului 2017, în plină criză a imunoglobulinei. 

Criza imunoglobulinei s-a rezolvat temporar în urma activării, de către Ministerul Sănătății, a Mecanismului European de protecție civilă, în primăvara anului trecut, la scurt timp după venirea Sorinei Pintea la conducerea ministerului. Pe termen lung însă, soluția ar fi centrele de colectare a plasmei sanguine umane, care nu există în acest moment în țara noastră. 

Ți-ar putea plăcea

De interes