Personalul medical nevaccinat, teste din propriul buzunar. Ministrul Sănătății: “Ordinul e definitivat”

Un număr semnificativ de angajați din sistemul medical nu s-a vaccinat împotriva COVID-19. Cele mai mari procente de persoane vaccinate sunt înregistrate în rândul personalului care lucrează în spitalele sau secțiile de boli infecțioase, acolo unde de la medici până la infirmiere și alte categorii de personal au văzut cât de periculoasă este boala COVID-19. Procente relativ ridicate se înregistrează și în rândul medicilor. Totuși, per ansamblu, în sistemul sanitar  numărul angajaților care s-au vaccinat este departe de a fi satisfăcător.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a transmis recent că se gândește tot mai serios să ia decizia unei testări periodice a personalului nevaccinat, testările urmând să fie făcute pe cheltuială proprie. Aceasta a precizat că vaccinarea nu este obligatorie și nimeni nu va fi constrâns să se vaccineze, dar testările nu vor fi suportate de la buget.

Acum, ministrul anunță că a definitivat deja planul, iar în curând ordinul de ministru va fi făcut public.

”Am prezentat premierului principiile după care ne ghidăm atunci când dorim să introducem această testare. Am definitivat forma ordinului care implementează cum se realizează testarea. Ea va avea legătură înclusiv cu incidenţa infecţiei COVID în judeţul în care personalul medical respectiv îşi desfăşoară activitatea. Doar peste o anumită incidenţă, această testare va deveni obligatorie şi de asemenea am avansat discuţiile cu INSP pentru a armoniza  metodologia de testare pe care o elaborează INS cu Ordinul pe care l-am pregătit. În următoarele zile, săptămâni, el va fi pus în transparenţă într-o primă etapă, apoi va intra în vigoare”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă la TVR.

Ministrul a precizat că propunerea a venit deoarece personalul medical intră în contact direct cu bolnavii, iar sănătatea pacienților e prioritară.

Cred că atâta vreme cât vaccinul este extrem de sigur şi disponibil gratuit trebuie să ne gândim şi la binele pacientului. Când ne gândim la aceste aspecte, acest lucru îl avem în cap, pacientul sănătatea lui trebuie să fie pe primul loc. Din acest motiv dorim ca personalul medical care vine în contact direct cu pacientul să fie fie vaccinat, fie testat periodic”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes