PESTE 300 DE FOCARE ACTIVE DE COVID-19 ÎN ROMÂNIA! Raed Arafat nu exclude varianta unor “scenarii mai grele”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit, în premieră, despre situația focarelor active înregistrate în țară.

El a dezvăluit că în România există în momentul actual peste 300 de focare de COVID-19, despre care a spus însă că se află sub control. Arafat a explicat și care sunt situațiile în care se impune instituirea carantinei.

 „Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea. De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți. Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă. Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a spus Raed Arafat la Digi 24.

Șeful DSU nu a exclus, însă, varianta unor măsuri mai drastice, în funcție de evoluția epidemiologică.

 „Noi am luat, am carantinat unele localități, chiar dacă s-au supărat pe noi primarii din localitățile respective, chiar și recent. Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră. Putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm. Nu panicăm pe nimeni, la acest moment măsurile noastre sunt de prevenire, măsurile pe care le recomandăm populației și măsurile concentrate local pe localitățile care au un număr mai mare de cazuri, unde încercăm să limităm ieșirea din ele și să limităm transmiterea. Dar depinde cum evoluează scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a mai spus Raed Arafat la Digi 24.

Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea