Procedură rară realizată la Spitalul Județean Covasna. Un bebeluș a fost salvat după ce tot sângele i-a fost schimbat

La Spitalul Județean Covasna a fost realizată o procedură medicală extrem de rară, care a presupus schimbarea sângelui unui nou-născut. Bebelușul s-a născut pe data de 8 mai, iar RH-ul său era incompatibil cu cel al mamei.  Din această cauză, nou-născutul avea o stare de sănătate alterată și multiple complicații.

Exsanguinotransfuzia, procedura la care a fost supusă fetița nou-născută, a a durat aproximativ 3 ore şi jumătate și a constat în schimbarea aproape în întregime a sângelui bebelușului și înlocuirea cu un sânge compatibil.

 „Pentru noi este o foarte mare realizare, ne bucurăm enorm de mult, pentru că una este să știi cum trebuie să faci o astfel de procedură, dar trebuie să ai echipa şi aparatura necesară pentru a o realiza. Bebelușul s-a născut în jurul termenului, la 36-37 de săptămâni. Ce a fost mai particular la acest copil a fost că s-a născut cu o stare de sănătate destul de precară, avea insuficiență respiratorie și cardiacă, ficatul și splina erau mărite. Era anemic la naștere, iar în prima zi a primit o transfuzie de sânge. Mama având RH Negativ, iar copilul RH Pozitiv, se produc anticorpi împotriva sângelui copilului, sângele dispare, hemolizează, iar prin hemoliză se produce o substanță numită bilirubină care poate fi toxică pentru creier. Dacă nivelul bilirubinei este ridicat, copilul poate fi afectat pe toată durata vieții, în acest caz va rămâne cu sechele neurologice. Prin această procedură, care este destul de invazivă și este necesară o singură dată în viață, practic se schimbă tot sângele copilului”, a declarat pentru o publicație locală din Covasna dr. Gyulai Gabriella, medic neonatolog.

Medicul a subliniat că intervențiile de acest tip se recomandă în cazurile de incompatibilitate între RH-ul sângelui mamei și cel al bebelușului, dar că astfel de situații pot fi evitate dacă sarcina este supravegheată și monitorizată.

Pentru a putea realiza această procedură, medicii au lansat un apel către donatorii de sânge, iar aceștia s-au mobilizat exemplar.

 „Trebuie să calculăm volumul de sânge necesar pentru copil, după care se introduc câte 10 ml de sânge, se scot 10 ml de sânge, iar procedura se repetă. Ulterior introducem plasmă, iar la fiecare 100 de ml de sânge schimbați, facem analize pentru a vedea statusul bebelușului, echilibrul acido-bazic, monitorizăm tensiunea, respirația, temperatura, glicemia, nivelul hematocritului și trombocitele. Extrem de importanţi au fost donatorii din orașul nostru, pentru că am anunțat că ne trebuie sânge și masă trombocitară, și s-au prezentat la donare. Acestui copil i-am dat sânge de 3 ori, iar nouă ne trebuie întotdeauna sânge proaspăt, recoltat sub 5 zile. Este foarte mare lucru că vin oamenii să doneze. Şi laboratorul ne-a ajutat foarte mult, am anunțat că vom face această procedură și că vom trimite probe pentru bilirubină și hematocrit, iar ei în 5 minute ne trimiteau rezultatele, nu a trebuit să așteptăm o oră pentru un rezultat”, a mai spus medicul specialist.

Nu este pentru prima oară când o astfel de intervenție are loc la Spitalul Județean Covasna. O intervenție similară s-a făcut și în urmă cu 3 ani, dar, spun specialiștii, exsanguinotransfuzia este foarte rară.  

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes