Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: „O nouă stare de urgență nu cred că ar ajuta”

În vreme ce numărul îmbolnăvirilor crește de la o zi la alta, tot mai multă lume ia în calcul posibilitatea unui nou lockdown. Specialiștii sunt însă de părere că astfel de decizii ar trebui luate la nivel local, în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Un nou lockdown ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru sistemul medical din România, extrem de vulnerabil și încordat din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19 care se înregistrează în fiecare zi la noi în țară.

Decizia unei blocări totale a României nu este însă apreciată de toți specialiștii. Unii dintre ei susțin că astfel de măsuri restrictive trebuie analizate foarte bine și aplicate la nivel local, acolo unde situația epidemiologică o impune.

O nouă stare de urgență nu cred că ar ajuta. Este discutabilă această problemă, având în vedere că pentru fiecare localitate trebuie analizate local datele și stabilit care este circuitul virusului. Eu am convingerea că la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică aceste date pot fi corelate în mod corespuzător și se vor lua măsurile corespunzătoare”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, în direct la Medika Tv.

Specialistul a explicat că odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă și venirea în țară a celor plecați în străinătate, șansele ca numărul de cazuri să crească sunt ridicate. „Importul de noi cazuri asimptomtice din exterior se va adăuga la cazurile locale. Dacă acum avem cazuri multe, vă dați seama ce va fi după sărbători, în ianuarie”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Specialistul a mai explicat că singurele metode de prevenire a infecției provocată de noul coronavirus rămân purtatul măștilor de protecție, spălatul mâinilor și păstrarea distanței fizice.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes