Ce condiții trebuie să îndeplinească un produs alimentar ca să merite eticheta de ”produs tradițional”!

În cadrul emisiunii PE ȘLEAU, CU DR. MENCI!, producție MedikaTV, Dr. Gheorghe Mencinicopschi dezvăluie că alimentele care conțin eticheta de ”aliment tradițional” nu sunt neaparat autentice.

”Un aliment autentic tradițional trebuie să respecte rețeta de producere casnică a acelui aliment. De exemplu micii, se știe că acea rețetă originală cuprinde tocătură din carne de oaie, vită, porc, cartilaje, grăsimi, supă de oase. Tocarea ingredientelor, mixajul și formarea trebuie făcute manual. Dacă se fac schimbări în lista de ingrediente, dacă am pus carne de cal sau am înlocuit carnea de oaie cu numai carne de porc, dacă am adăugat potențiatori de gust cu origini dubioase, dacă am folosit procesatoare mecanice, alimentul obținut prin tehnologie poate fi vândut ca mici, dar în niciun caz nu este un produs autentic tradițional. ”, afirmă specialistul Mencinicopschi.

Ca să facem diferența dintre etichete și realitate, dintre produsele autentice sau produsele care vor a părea tradiționale, Dr. Menci ne dă un exemplu pe care l-a trăit peste hotare.

”Carnea maturată din Brazilia sau Argentina, eu chiar am avut ocazia să văd lucrul acesta. Vacile de acolo sunt un fel de vaci semi-sălbatice care sunt crescute în pampas. Acestea cresc libere și practic când le vine timpul pentru sacrificare, sunt capturate de acei ”cowboys”, care le prind și tot ei le și sacrifică. Carnea acestor vite este atât de specială, atât de bună, atât de fragedă, atât de împănată cu grăsimi, pentru că au trăit liber și au mâncat acea iarbă din zonele acelea sărăturoase. Deci mâncarea tradițională se obține doar dacă și animalul a fost crescut în ambientul său astfel încât mai târziu carnea să capete acel gust autentic de creștere în mediul natural. ”, povestește specialistul.

Ți-ar putea plăcea

De interes