Profilul pacientului COVID-19 s-a schimbat. Din cauza numărului mare de români în stare gravă, medicii vor carantina zonală

Datele despre modul în care infecția cu noul coronavirus afectează organismul s-au modificat în ultima perioadă. La fel și profilul bolnavilor. Dacă la începutul pandemiei vârstnicii erau cei mai expuși, acum media de vârstă a scăzut. Mai grav este că leziunile asupra organelor interne sunt catastrofale.

Medicii spun că în momentul de față se confruntă cu tot mai multe cazuri grave. Dacă la început puteau să trateze cazurile moderate spre medii, acum se luptă să salveze viețile pacienților care se prezintă la spital în stare gravă. În ceea ce privește afectarea organelor, virusul produce cele mai multe efecte la nivelul plămânilor.

Ceea ce s-a schimbat față de lunile anterioare este severitatea acestor cazuri. Pacienții care se prezintă către spitale sunt deja pacienți care vin cu nevoie crescută de oxigen. Putem să întâlnim pacienți cu minime modificări pe examenul radiologic, dar există situații în care pacienții au deja în momentul prezentării peste 50 sau chiar 70% afectat plămânul”, a explicat, la Medika TV, dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

De asemenea, tot mai mulți tineri ajung la spital cu forme severe ale bolii infecțioase COVID-19. „Ceea ce e îngrijorător este faptul că aceste probleme apar în general la pacienții tineri, deși simptomele lor sunt minime și eventual acuză o ușoară oboseală sau o ușoară reducere a efortului. Am avut situații de tineri în jur de 20 de ani care aveau peste 50 – 60% afectarea plămânului și s-au mirat când le-am spus că au criterii de internare în spital. Deci există sigur o variabilitate a acestor pacienți”, a mai spus dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Un nou lockdown, singura soluție

Pentru a limita numărul de cazuri și a ține pandemia sub control, alți medici sunt de părere că România ar avea nevoie de un lockdown. Astfel, sistemul medical ar putea să facă față numărului mare de bolnavi.

Lockdown-ul local și regional este singura soluție, pentru că la 8000 de cazuri pe zi vor fi 400 de cazuri pe zi de ATI, la un sistem național de 3000 de paturi. Dacă dorim să epuizăm sistemul de ATI în totalitatea lui în câteva săptămâni acest lucru se va întâmpla. Problema este că nu se ocupă sistemul de ATI, ci că o depășire a capacității de ATI va genera mortalitate atât pentru cei cu COVID-19, cât și în cazul celorlalți pacienți care au nevoie de ATI”, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca, în direct la Medika TV.

În momentul de față, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a semnat ordinele de izolare zonală pentru 8 localități din Timiș, 3 din Sălaj și una din județul Cluj.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes