Propunerea controversată a cercetătorilor britanici, care vizează vaccinul anti-COVID-19!

Infectarea deliberată a britanicilor sănătoși poate fi singura modalitate de testare a unui vaccin, în cazul în care criza provocată de noul coronavirus este sub control! Este afirmația unui cercetător de top, Sir Terence Stephenson, președintele Autorității de cercetare în domeniul sănătății (HRA), care răspunde de studiile aprobate de National Health Service (NHS), sistemul de asistență medicală de stat din Marea Britanie. Sir Terence spune că expunerea intenționată a tinerilor sănătoși la virus reprezintă cea mai probabilă modalitate pentru ca studiul și, implicit, descoperirea unui vaccin să meargă mai departe, potrivit Daily Mail.

Mutarea controversată nu ar fi fără riscuri, a recunoscut el.  Anterior, oamenii de știință au spus că o astfel de abordare ar putea salva luni întregi pentru a găsi un vaccin. În mod normal, în studiile pe scară largă, participanților li se administrează vaccinul, după care sunt lăsați să-și vadă de viață fără restricții, verificându-se astfel dacă reprezintă sau nu un risc de infectare asupra celorlalți oameni. Restricții impuse de pandemie fac, în cazul de față, ca o evaluare de acest gen să fie dificlă.

HRA a accelerat studiile pentru dezvoltarea unui vaccin la câteva zile, în loc de luni.

Până în prezent, au fost  recrutați peste 47.000 de participanți pentru 113 studii de cercetare COVID-19, inclusiv pentru medicamente precum Remdesivir și Hidroxicloroquina.

Studiul de la Oxford a început testarea pe oameni pe 23 aprilie. În faza I vor fi studiate siguranța și eficacitatea la voluntarii sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, pe cinci centre de încercare din sudul Angliei.

1.100 de persoane participă la acest studiu. Jumătate dintre ei vor primi vaccinul experimental, iar celorlalți (grupul de control) li se va administra un vaccin împotriva meningitei.  Dacă această fază va avea succes, se va avansa în studii pentru a se vedea dacă vaccinul funcționează în așa fel încât virusul să nu fie răspândit în comunitate.

În mod normal faza a treia – etapa finală a testării – implică sute, uneori mii de oameni, pentru o perioadă lungă de timp. Dar cum timpul e scurt, iar descoperirea unui vaccin a devenit o cursă contra-cronometru, s-ar putea ajunge la controversata măsură anunțată de Sir Terence, de a expune tineri sănătoși, deliberat, la virus.

„Cu siguranță nu eu voi lua o decizie, dacă se va aproba sau nu acest lucru, dar am vorbit cu oameni din domeniu și cu unii colegi din comisia de etică a cercetării, și e clar să trebuie să ia în considerare această propunere cu mare atenție.”, a spus Sir Terence.

Lawrence Young, profesor de oncologie moleculară la Universitatea din Warwick, a declarat că infectarea persoanelor sănătoase cu virusul va grăbi găsirea unui vaccin. „Există probleme etice în mod clar în expunerea persoanelor sănătoase la un virus potențial letal. Dar singura modalitate de a obține rapid un vaccin este testarea prin infectarea deliberată a persoanelor. Știm că majoritatea indivizilor infectați cu SARS-CoV-2 suferă o infecție ușoară, asemănătoare răcelii. Dacă am avea, de asemenea, un medicament anti-viral bun (poate remdesivir), atunci ar fi și mai sigur să efectuăm un studiu de expunere după vaccinare”,  a declarat el.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes