Proteste în sănătate. Medicii vor să renunțe la contractul de gărzi

Sindicatul Solidaritatea Sanitară a inițiat o serie de proteste în sistemul de sănătate, din cauza problemelor pe care sistemul medical le întâmpină. La Medika TV, unul dintre liderii acestei formațiuni sindicale a vorbit deschis despre nemulțumirea cadrelor medicale, dar și despre revendicările protestatarilor.

Invitată în platoul emisiunii „Sistemul Medikal”, dr. Mihaela Zaharia, chirurg plastician și unul dintre liderii formațiunii sindicale Federația Solidaritatea Sanitară, a explicat faptul că una dintre problemele sistemului medical o reprezintă plata gărzilor. Astfel, gărzile sunt plătite la valoarea salariului din anul 2018, iar din cauza subfinanțării, mulți medici intenționează să renunțe la efectuarea gărzilor.

„Semnalele din țară ale colegilor medici din cadrul Solidarității Sanitare arată că majoritatea vor să renunțe la contractul de gărzi. Asta va însemna că, dacă noi vom refuza să face gărzile, eu sunt obligată să fac o gardă, acea gardă obligatorie, asta înseamnă că dacă suntem șapte medici într-o secție facem șapte gărzi, iar restul zilelor rămân neacoperite” a declarat dr. Mihaela Zaharia.

O altă revendicare a medicilor vizează modalitatea prin care aceștia pot atinge mai devreme stagiul de cotizare la sistemul de pensie. Astfel, medicii vor ca banii cu care contribuie la fondul de pensii, din salariul de bază și din contractul de gărzi, să fie considerați vechime.

„Nimeni nu face atâtea ore de muncă consecutiv ca un medic. Nu cred că există nicăieri în această ţară o categorie salarială care să lucreze 30 de ore consecutiv. Dacă ni s-ar permite ca această contribuţie la pensie să fie recunoscută ca vechime pentru anii de pensie, noi am putea să ne pensionăm la o vârstă de 58 de ani, să zicem. În felul acesta putem să creăm locuri de muncă pentru medicii tineri”, a mai spus dr. Mihaela Zaharia.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes