Radiografia sistemului de sănătate: disparități între regiunile țării în ceea ce privește distribuția medicilor

Distribuția medicilor în regiunile țării se confruntă cu o disparitate. În timp ce în unele zone ale țării numărul medicilor este ridicat, în altele deficitul de medici specialiști imens.

Conform datelor statistice făcute publice de Ministerul Sănătății, în anul 2020, la nivel național exista o medie de 333 de medici la 100.000 de locuitori. Însă, în funcție de dezvoltarea fiecărei regiuni a țării, există însă și disparități.

Astfel, regiunea București-Ilfov are cei mai mulți medici la 100.000 de locuitori, respectiv 650. În același timp, o regiune mai săracă, precum Sud-Muntenia are doar 158 de medici la 100.000 de locuitori. Această disparitate este generată și de investițiile care s-au făcut în ultimii ani în spitale. În timp ce unele regiuni din România au atras bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii medicale, în altele există spitale degradate, total neatractive pentru medici.

În ciuda disparităților, România se află pe primele locuri la nivel european, susțin oficialii Ministerului Sănătății, în ceea ce privește numărul absolvenților de Medicină.

Chiar și în aceste condiții, multe dintre centrele universitare în care studenții pregătesc au nevoie de o infrastructură mult mai bine dezvoltată, care să corespundă pregătirii absolvenților.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes